hitélet

2020.05.30. 12:00

A legüldözöttebb vallás

A világon 260 millió keresztény szenved üldöztetést a vallási meggyőződéséért.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A koronavírus idején kevesebb figyelem irányul az üldözött keresztényekre, de a probléma hasonló mérvű. Ezt ismerte föl a hallgatókból alakult, közéleti ügyekkel foglalkozó PROKON-Miskolc, amely a Keresztényüldözés a múltban és jelenben címmel rendezett konferenciát Takács Ádám végzős joghallgató, a szervezet elnöke főszervezésében és dr. Dornfeld László jogász kutató elnökletével, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A rendezvényen többek között előadást tartott Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Minden második országban

„Az Open Doors International 2019-es kimutatása szerint a világon 260 millió olyan ember él, akiket vagy diszkriminálnak vagy az életüket fenyegetik azért, mert keresztények – mondta előadásában Azbej Tristan. – 2018-ban ez a szám még 245 millió volt. A lélekszám növekedésének oka, hogy pont azokon a területeken nő a keresztények száma, ahol üldöztetésnek vannak kitéve. Ennek ellenére ez nagyon súlyos és elterjedt jelenség, amely a világon több mint 80 országot érint. A legerősebb keresztényüldözés Észak-Koreában van, ahol pusztán a Biblia birtoklásáért halálbüntetést szabnak ki vagy átnevelő munkatáborba küldenek.”

„Azoknak, akiket vallásuk vagy más lelkiismereti meg­győződésük miatt üldöznek, 80 százalékuk keresztény. A második legnépesebb ilyen csoport az ateistáké. A harmadik pedig olyan muzulmán felekezetek tagjai, akik vagy más muzulmán felekezet vagy más vallás által többségi országban élnek. A keresztényüldözés tekintetében egészen széles spektrumról van szó, ember­életek kioltásától kezdve a diszkriminációig. Tudomásunk szerint évente több ezer keresztényt gyilkolnak meg hamis blaszfémiavádak miatt vagy azért, mert rájuk fogják, hogy próbálnak muzulmánokat vagy hindukat téríteni. Pakisztánban például jelenleg 300 kiskorú keresztény van halálsoron ilyen vádak alapján.”

Magyarország 2016-ban elindította a Hungary Helps Programot, amely humanitárius segítségnyújtást biztosít az üldözött keresztények számára.

„A másik tipikus üldözési forma, amikor egy szélsőséges csoport terrorcselekményeken keresztül támadja a keresztény közösségeket. Az egyik legtragikusabb ilyen eset volt, amikor 2015-ben az Iszlám Állam terroristái meg­gyilkoltak 20 kopt és egy jánai keresztényt” – ismertette az államtitkár.

A konferencia második felében prof. dr. Sáry Pál, a Miskolci Egyetem Jogtörténeti és Jogelméleti Intézetének igazgatója az ókori Rómában, míg prof. dr. Horváth Attila alkotmánybíró, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a kommunisták által végrehajtott keresztényüldözésekről beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában