hitélet

2020.03.22. 18:00

Józanságra kér az egyház

A református egyház online közvetíti az istentiszteleteket.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A koronavírus terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel össz­hangban a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a gyülekezetek, lelkipásztorok, presbiterek és egyháztagok felé, a „Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok!” (1Pét. 4,7) bibliai ige jegyében, körlevélben fogalmazott néhány kérést. Ezek közé tartozik az egyházi alkalmak szüneteltetése, a konferenciatelepek rendezvényeinek ideiglenes felfüggesztése és a temetések szűk körű megtartása. A gyülekezetek fiatal tagjait biztatják, hogy segítsenek az idősebbeknek a bevásárlásban. A családok pedig támogassák egymást a gyermekeik megőrzésében. A híveket otthoni könyörgésre kérik a járvány megszűnéséért és közbenjáró imádságra a betegekért, egészségügyi dolgozókért és a felelős döntéshozókért – olvasható a Magyar Református Egyház honlapján.

Bölcsen, felelősen

Bogárdi Szabó István Duna melléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke YouTube-videóban szólt a gyülekezeti vezetőkhöz és hívőkhöz.

„Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint akár házi istentiszteleteket tartson, vagy kapcsolódjon be az online közvetítésekbe! A reformatus.hu-n is lesznek rendszeresen áhítatok, istentiszteletek élőben. A magyar köztelevízió pedig szintén gyarapítani fogja az igehirdetések közvetítéseinek számát. Megfelelő higiéniai körülmények között buzdítom a lelkipásztorokat, hogy elsősorban az elesetteket, magányosakat keressék meg, mert az egyéni látogatás nem tilos. A kormányzati és közegészségügyi döntések a gondviselés eszközei, ne vessük meg őket! Nekünk, keresztyéneknek ebben példát kell mutatnunk. Sem a félelem, sem a vakmerőség nem használ most. A józanság, a bölcsesség és az egymás iránti felelősség segít bennünket. Valljuk, hogy Isten kezében van minden, és Ő még a rosszat is javunkra tudja fordítani” – mondja.

Isten mindig jelen van

Almási Ferenc, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség lelkipásztora hasonló módon a Deszkatemplom Facebook-oldalán üzent híveinek, ami március 15-től rendszeressé válik: „Lelki táplálékra nagy szükségünk van, és ezt sokan meg is találhatták az interneten. Többen otthoni tartózkodásra vannak most ítélve. Szerencsés, ha mi ezt nem korlátnak, hanem lehetőségnek éljük meg. Ami elromlott emberi kapcsolatainkban, azt kezdjük el megjavítani! Kezdjünk el takarítani bent a lelkünkben is, és vegyük elő a Bibliát. Akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van (Róm. 8,28), olvashatjuk a rómabeliekhez írt levélben. A Timóteushoz írt második levélben pedig azt mondja Pál apostol, hogy nem a félelemnek lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Spurgeon Isten ígéreteinek tárháza című könyvében szerepel, hogy Isten menedék az ő népének mindenféle ellenség elől, Ő maga az imádság, a közösség helye és az irgalom szentélye. Mi másra lenne még szükségünk?”

(A borítóképen: Almási Ferenc református lelkipásztor online üzen híveinek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában