veszélyes közlekedés

2020.02.08. 20:00

Nincs béke a zebrák környékén, rettegnek a gyalogosok

Melyik zebra veszélyes Miskolcon? Lényegében mindegyik. Ez derült ki felmérésünkből.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A minden zebra, azaz kijelölt gyalogátkelőhely veszélyes állítás persze nem abszolút igazság, hiszen nem maga a zebra tehet minderről, hanem azok, akik résztvevői a közlekedésnek. Tehát a gépjárművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok. Így együtt… A gyalogátkelőhelyen való közlekedésnek ugyanis minden fél számára megvannak a szabályai, amelyek betartása garantálhatja a biztonságos átkelést.

A felek egyenlőtlenségét az jelenti, hogy a szabályok be nem tartása esetén legtöbbször a gyalogos jár rosszul, hiszen ő a legsérülékenyebb szereplője ennek a rendszernek. Történik ez akkor is, ha ő a hibás, és ha nem.

Mindkettő gyakran előfordul. Egy-egy ilyen eset nyomán az adott zebra azonnal a veszélyes kategóriában landolhat.

Előrelökte édesanyját

Arra kértük olvasóinkat, írják meg nekünk, mely helyeket, gyalogátkelőket tartják igazán veszélyesnek. A többtucatnyi válaszból állt össze a kép, hogy Miskolc zebraszempontból veszélyes városnak számít.

A magát „egy lakónak” nevező olvasónk a Tetemvárnál lévő zebrát említette, amely már több mint 25 éve megvan, de rendőrlámpa nem tartozik hozzá és – mint írta – „ennek köszönhetően az autósoknak nem áll módjukban megállni, hiába a KRESZ. Nagyon sok embert ütöttek már el. Reggel és délután lehetetlen átmenni. Nem győzni kivárni, amíg valaki megáll.”

Olvasónk leírta, hogy édes­anyjával kelt át az úton, és előre kellett őt löknie, hogy ne üsse el egy teljes gázzal érkező autó. „Ha nem teszem meg, az autós elgázol minket.”

Nincs hova kapni a kormányt

Másik olvasónk gyalogosként a Vörösmarty utcában a Szinva ABC előtti zebrát jelölte meg veszélyesként. „Az autósok rendszerint semmibe veszik a sárga jelzést, és nagy sebességgel, fékezés nélkül csúsznak bele a pirosba, miközben a zebra nagyon keskeny. Gyakorlatilag töredék másodperc egy lépés, és kész a tragédia, mert nincs hova kapni a kormányt egy szabályosan lelépő gyalogos elől. A közeli iskolába igyekvő gyerekek sokszor csak a saját körültekintésük miatt ússzák meg a balesetet, nem a nagyon igyekvő kedves autós társak miatt.” Ugyanez az olvasónk gyalogosként legjobban a Király utcai (a Szinvapark melletti) zebrát „utálja”. „Este 8 óra után sárga villogóra van állítva a lámpa, de annyira rossz a világítás a környékén, hogy muszáj előtte lépésben menni, mert nem egyszer csak az utolsó pillanatban láttam meg a sötét ruhában közlekedő fiatalokat.”

Kiliáni olvasónk a Diósgyőri Gimnáziumnál lévő villamosmegálló melletti gyalogátkelőhelyre hívta fel a figyelmünket. Szerinte nagy balgaság, hogy az út és a villamossín között néhány centis sáv van, azaz ha valaki elindul a zebrán, de közben érkezik a villamos, akkor az úttesten tud csak megállni, hogy megvárja annak elhaladtát. Sokszor a villamosmegálló is takar. Erre az lehet a válasz, hogy csak akkor induljon el, amikor villamosszempontból is tiszta a járás, illetve hogy a villamos is jármű, neki is át kell engednie a gyalogosokat.

Fekete macska

Szaniszló Bálint jegyzete.

A sötét szobában nehéz megtalálni a fekete macskát – egy keleti bölcsesség szerint –, amely úgy folytatódik, hogy akkor különösen nehéz, ha a macska nincs is a szobában. Ez jutott eszembe egyik olvasónk levele nyomán. Ő azt vetette fel, hogy az amúgy is rosszul megvilágított zebrák környékén nehéz észrevenni azt a gyalogost, aki fekete dzsekiben, kabátban jár és ezáltal észrevétlen. Különösen a sötétben…

Nem arról van szó, hogy a gyalogosokat ad acta el kellene tiltani a sötét ruházattól, de be lehetne vezetni az esztétikus, a külsőt el nem rontó fényvisszaverő csíkokat, amelyet rá lehetne erősíteni például a kabátujjra. Sokat segítene a közlekedésben mindkét félnek, és akár életmentő is lehetne. Persze a zebrák környéki közvilágítás hiányosságait sem ártana orvosolni az arra illetékeseknek, erősebb, élénkebb világítást biztosító izzók kellenének. Mindez nem mentesítené az autósokat, hogy egy gyalogátkelőt mindennél nagyobb figyelemmel közelítsenek meg. Ha mindez összejön, akkor hiába jár arra a balszerencse fekete macskája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában