koronavírus

2020.02.12. 17:30

Mindenkit mérnek, hogy lázas-e

Egy magyar fiatalember számolt be arról, mit él át most Kínában.

Hegyi Erika

Az áruházakban is mindenkit ellenőriznek Kínában

Forrás: AFP

Sikerült felvennünk a kapcsolatot egy Kínában élő honfitársunkkal, Pálfi Jenővel, akitől megtudtuk, hogyan változott meg az élet a hatalmas országban a koronavírus-járvány kitörése óta. Jenő jól ismeri az Észak-Magyarországot is, mert mint mondta, első barátnője sajószentpéteri volt.

Hamar reagáltak

– Jelenleg Wuxiban vagyok, ez a város Shanghajtól 160 kilométerre található, nyugatra. Itt élek és dolgozom közel már öt éve mint projektvezető. Előtte Németországban dolgoztam egy cégnél, mely speciális üléseket gyárt kamionokba és buszokba, és ez a vállalat küldött ki Kínába, először 2014-ben. Akkor havonta rendszeresen utaztam Németország és Kína között. 2016 óta már itt élek és évente kétszer, háromszor látogatok csak haza Magyarországra – jelezte Jenő, úgy folytatva: – Szerencsére itt a betegek száma nagyon alacsony, és elhalálozás sem történt eddig. A város vezetése hamar reagált a problémára, és megtették a szükséges intézkedéseket. A legnagyobb nehézséget a védőmaszkok beszerzése jelentette, jelentheti, hiszen most rengeteg fogy belőle. Nem járnak a buszok, így nehezebben lehet eljutni bizonyos városrészekbe. A plázák pár napja bezártak, az éttermek és a szórakozóhelyek is zárva tartanak. Tudni kell, hogy itt egyébként minden az utcán zajlik, nagyon sok kis, helyi kifőzde kínálja a finom ételeket, de ezek most mind bezártak, nem működnek. Bizonyos élelmiszerek nap végére elfogynak, nem kaphatók, olykor még másnap sem. Az iskolák zárva tartanak. A héten pár cég kezd dolgozni, néhány közintézmény minimális létszámmal munkába állt az ünnepek után, de a helyi kormányzat elrendelte az egyéb cégek számára a kényszerpihenőt. Jó néhány dolgozó nem tud a 14 napos karantén miatt dolgozni, vagy a városba, munkahelyre eljutni – sorolta Jenő.

Szigorú ellenőrzés

Mint mondja, félni nem fél a járványtól, de komolyan veszi és betartja az intézkedéseket. Nem érzi magát veszélyben, de el kell fogadnia, hogy az eddigi élettere most egy időre beszűkült.

– Nehéz otthon maradni, de muszáj– jegyezte meg.

A maszkok viselése kötelező, a lakókörzeteket ellenőrzik, csak az mehet be a területre, aki tényleg ott lakik. Még a csomag- vagy ételfutárokat sem engedik be. Hőmérsékletmérés van minden egyes belépéskor. A bevásárlóközpontban is mérik az emberek testhőmérsékletét. Ha valaki elhagyja a várost, 14 napig nem jöhet vissza, és karanténba kerül. A jobban fertőzött tartományokból senkit sem engednek be a városba, a főbb autópályákat lezártak, vagy szigorúan ellenőrzik. A vírusról napról napra bővülnek az ismeretek, melyek leginkább a terjedésre vonatkoznak. Jelen pillanatban a fertőtlenítésre, hulladékkezelésre fókuszálnak. A veszélyt igazán a legyengült immunrendszerrel rendelkezőket fenyegeti, vagy azt, akinek amúgy is valami szervi problémája, betegsége van. Ebben az időszakban itt is jellemző a nátha, megfázásos betegség, sorolta Jenő.

Óriási összefogás

– A kormány mindent megtesz a megfelelő tájékoztatásért. Vannak számok, amelyek nem pontosak, de Kína teljesen más dimenzió, mint Európa vagy akármelyik más kontinens, ország. Nagyon sok lehetőség van ma már arra, hogy az információ eljusson az emberekhez. Én nem érzek semmi fajta titkolózást.

Természetesen mindenki tart ettől az új vírustól, de pánik nincs. Eleinte volt, mert nem tudta senki, nem ismerte senki ezt a betegséget, hogyan terjed, melyek a tünetek, vagy mennyi a lappangási idő. Sajnos, néha teljesen feleslegesen támadják az országot, pedig nagyon nagy az összefogás, rengeteg ember teszi kockára az életét, hogy javuljon a jelenlegi helyzet. Természetesen itt sem tökéletes minden, és vannak dolgok, amiről senki sem szeret beszélni – árulja el Jenő. Végül megjegyzi: a következő hetekben mindenképpen haza kell jönnie Magyarországra.

(A borítóképen: Az áruházakban is mindenkit ellenőriznek Kínában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában