Szabadidő

2020.02.02. 16:30

Februári szürkeségből a fantázia világába

Andrzej Sapkowski lebilincselő világa jól edzett acélláncként húzza az olvasót.

Bájer Máté

Az olvasásra télen több időnk adódik

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Szürke, ködös időben az embernek leküzdhetetlen vágya támad elutazni valamerre. Ha nincs kéznél egy repülőjegy, akkor kéznél van egy jó könyv.

Könyv, sorozat, játék

A lengyel szerző Vaják című könyvsorozata a szláv–lengyel mitológia teremtményeit kelti életre, de olyan hagyományos fantasy lények is szerepelnek az elbeszélésekben, mint a tündék, törpök, egyszarvúak vagy vámpírok. Az eredeti pentalógia akkora siker lett, hogy számítógépes játék is készült belőle, a történetet feldolgozó sorozat első évada pedig nemrégiben ért véget. (A széria nem titkolt szándéka volt, hogy betöltse a Trónok Harca után keletkezett űrt a fantasy világában.)

Andrzej Sapkowski nyelvi világa, borús képei és érzékeny karakterábrázolása a műfaj legkiválóbb munkái közé emeli a Vajákat.

Edződik a főhős és az olvasó

Hűen írja le az uralkodók rideg, önös és államérdektől vezetett döntéseit, a köznép gyötrelmeit, a más fajúak fokozatos kirekesztését. Főhőse egy mesterséges mutációkkal átalakított szörnyvadász, aki acsákat, brukszákat, strigákat és egyéb szláv kultúrkörben szereplő lényeket iktat ki. Mindezt nem a dicsőségért – hanem fejpénzért. Azonban az események sodrába keveredő zsoldos nem maradhat semleges. Geralt, a főhős mindig tanul valamit az életről: a jó és rossz döntéseinek következményei vannak. Különleges szerelmi kapcsolatok, harcokon átívelő barátságok és a nem kívánt felelősség súlya edzi az egyik legárnyaltabb, belső feszültségektől terhelt regényhőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában