Békecsúcs Szöulban

2020.02.19. 15:00

Akik közösen küzdenek egy jobb világért

Nemzetközi béke világcsúcson járt nemrégiben Szurasenkó Dániel humanitárius.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Szurasenkó Dániel fotója

A Universal Peace Federation minden évben megrendezi a World Summit sorozatot, melyet idén 2020. február 3-a és 5-e között tartottak Szöulban. A rendezvény célja, hogy a világ politikai, vallási vezetői egy helyen beszéljenek, tárgyaljanak a békéről, megosszák tapasztalataikat. Nem véletlenül Szöul lett a helyszín, ugyanis ezúttal a Koreai-félszigetet érintő kérdések voltak fókuszban.

A média és a béketeremtés

Ebből a párbeszédből született az International Media Association for Peace (Nemzetközi Média Szövetség a Békéért) szervezet, melynek alapításánál jelen volt a Washington Times igazgatótanácsának elnöke is. A szervezet középpontjában legfőképpen az áll, hogy felfedjék a 21. századi média legfőbb kihívásait és lehetőségeit a béketeremtés szempontjából. Reformlépéseket tegyenek és fejlesztéseket dolgozzanak ki, lévén a média a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a társadalmi jólét, a gazdaság virágzásának és a tartós béke megteremtésének szempontjából létfontosságú iparág, ezáltal felelőssége is van.

– Nem voltam még Dél-Koreában, de azt tudtam, hogy a távol-keleti vendéglátás, az ottani légkör csodálatos. Fantasztikusan megszervezték a rendezvényt, melyek bankettjein közel hétezren vacsoráztunk együtt a Kintex Exhibiton Center nevezetű illusztris rendezvényközpontban. Nagyszerű kulturális programok színesítették az estéket, amelyeken az egész napos tréningeket, szekciókat, előadásokat követően együtt szórakozhattunk – kezdte beszámolóját Szurasenkó Dániel, aki egy református lelkésszel és egy egyetemi professzorral vett részt a konferencián. – Hatalmas megtiszteltetés hazánkat képviselni egy ilyen nagyszabású rendezvényen, ahol több ezer prominens vendég volt jelen, többek között számos ország jelenlegi és volt elnöke, kiemelt vallási vezetők, mint például Franciaország ortodox pátriárkája, az Európai Apostoli Vezetők elnöke, Jordánia és Izrael emeritus evangélikus püspöke is. Másfelől azért is megtiszteltetés volt a meghívottak között szerepelni, mert nem csak magamat, hanem azt a több ezer fős közösséget is képviseltem, amely mögöttem áll, illetve a koncertjeim közönségét és a jótékonysági projektjeimben résztvevő személyeket és a kollégáimat is – tette hozzá.

Béke Díj

A programok mellett három kiemelkedő személy is Béke Díjat vehetett át. Ban Ki Moon volt ENSZ főtitkár, aki beszédében említette a mai világ problémáit és biztatott minden béketeremtőt arra, hogy ne adja fel és küzdjön egy szebb, jobb világ létrehozásáért. Macky Sall, Szenegál elnöke és Munib Younan (aki egyébként Dániel egyik példaképe), a Lutheránus Világszövetség korábbi elnöke, Jordánia és Izrael evangélikus egyházainak emeritus püspöke is megkapta ezt a díjat.

– Számomra egy különleges élmény volt, hiszen nem mindennap találkozom ilyen lenyűgöző emberekkel. Mindez inspirált, ezért hamarosan létrehozom az International Peacemakers League – Nemzetközi Béketeremtők Ligája szervezetet, ahol oktatási programmal, kulturális rendezvényekkel fogunk a világbékéért tenni, összefogva különböző vallású, nemzetű, politikai hovatartozású emberekkel – avatott be Szurasenkó Dániel jövőbeli terveibe.

(A borítóképen: Munib Younan a Lutheránus Világszövetség korábbi elnöke és Szurasenkó Dániel)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában