életvezetés

2020.01.19. 17:00

Az idősotthonok értékei

Az önmegvalósítást és az önértékelést segítik a MESZEGYI művészeti foglalkozásai.

Detzky Anna

Győrffy Judit

Fotó: Szűcs Mária

Az „Öregedjünk egészséggel!” – Innovatív és tudatos életvezetési stratégiák időskorban című konferencián a MAB-székházban arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi módon tehetnék szebbé a szépkorúak életét.

Győrffy Judit, a MESZEGYI Célcsoport Specifikus Szociális Ellátások Igazgatóságának igazgatóhelyettese értékteremtő munkájukról beszélt, amely a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény nyugdíjasklubjaiban folyik.

„Nemrégen köszöntöttük egy százéves ellátottunkat, és megkérdeztük tőle, hogy mi a hosszú élet titka. Két dolgot említett: a mozgást és a szellemi frissességet. A fizikai egészségmegőrzésről nagyon sok információval rendelkezünk. Viszont sokkal kevesebbet foglalkozunk a mentális egészségünkkel, hogy kiegyensúlyozottak legyünk nap mint nap – vezette be elő­adását Győrffy Judit.

A kreativitás értéke

Az egészség holisztikus fogalom, azaz a testi, lelki és szociális jóllét együttes állapota.

„Ahhoz, hogy stabilan és boldogságban élhessünk, elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás. Azon azonban ritkán gondolkodunk, hogy mit jelent az értékteremtés, pedig napi szinten hozunk létre értékeket. Olyan tevékenységet értünk ez alatt, amely az önmegvalósítás és az önértékelés megteremtéséhez vezet. Szakmai tapasztalatom, hogy minden kreatív aktivitás hozzásegít ehhez. A MESZEGYI célja, hogy foglalkozásaival felszínre hozza az emberekben szunnya­dó értékeket és később ők ezt tovább tudják adni” – emelte ki a szakmai igazgató­helyettes.

Az intézményben több értékteremtő klub is működik.

Nótakörük híres lett

„Májuskosár rendezvénysorozatunkat már hetedik éve tartjuk meg intézményünkben 200-250 ember részvételével, hagyományőrzés és a generációk találkozása céljából, ahová óvodásokat és iskolásokat is meghívunk. 2013-tól a Lépjünk együtt Nagyi – Játsszunk együtt Nagyi programsorozatba is bekapcsolódtunk, amit szintén óvodásokkal közösen rendeztünk. A Kreatív évszakok foglalkozásunkon újrahasznosított anyagokból készítünk dekorációt. Szakmai zsűri értékelésével évről évre megrendezzük a Szent Iván-éji szavaló- és énekversenyt azoknak az ellátottainknak, akik a szépirodalmat kedvelik. Boldogasszony Papucsa Nótakörünk 10 nő 4 férfi taggal működik. Először csak a MESZEGYI jelesebb programjain adtak műsort, de 2016-ban jelentkeztek az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-ra, ahol két ezüst és egy arany minősítést szereztek. 2019-ben a miskolci önkormányzat által meghirdetett Élni jó című versenyen szintén másodikok lettek. Az M1 Életképek című magazinműsorában rövid dokumentumfilm is készült róluk. A városban a Szabó Lőrinc Könyvtárban és a József Attila Könyvtárban működnek kreatív és tematikus alkalmaink, illetve szépirodalmi vetélkedőink. Múzeumpedagógusok is segítik a munkánkat a Herman Ottó Múzeumból” – sorolta az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában