kert

2019.12.04. 19:30

Védekezhetünk a fagy és a zúzmara ellen is

Ártalmas, de akár szép is lehet a zúzmara és a fagy az udvarunkon.

Horváth Imre

A galagonya a téli kert dísze

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Vannak olyan növények, amelyek igénylik a fagy elleni védelmet, vagy legalább is érdemes védeni őket. Bizonyos növényi részeket viszont meg is hagyhatunk télire dísznek.

Tegyük be

Persze a legjobb, ha ami mozdítható, azt telelőhelyre visszük, esetleg fóliasátras védelmet adunk a növényeknek. De mit is tehetünk ott, ahol nem mozdítható a növény? Az ősszel ültetett rózsatövek, kisebb növények esetén az is elég lehet, ha mulccsal, szalmával, lombbal egyszerűen letakarjuk teljesen. Kisméretű növények esetében jó megoldás, ha becserepezzük, és védett fűtetlen helyen teleltetjük őket. Ha erre nincs lehetőség, akkor kötözzük össze őket zsineggel, eszkábáljunk fából és csirkehálóból egy vázat, ezt töltsük fel lombbal, szalmával. A tetejére terítsünk fóliát, hogy a lomb, szalma ne ázzon el és ne tömörödjön össze. Ha ez a megoldás nem kivitelezhető, akkor kukorica szár, nádszövet borítással takarjuk. Kukoricaszár helyett felhasználhatjuk a kiszedett egynyári növényeket, pl. büdöskéket, esetleg a visszavágott évelő őszirózsa is védelmet nyújthat. Ne takarjuk papírral, fóliával. A papír átázik, a fólia alatt befülled. Inkább légáteresztő fátyolfóliát használjunk!

Élelem is lehet

Zúzmara akkor alakul ki, ha a túlhűlt ködből vagy felhőből kivált cseppek nekiütköznek valaminek, és ott megfagynak. Ez pedig akár az udvar dísze is lehet A díszfüvekből például érdemes hagyni néhány csomót, mert a dermedten bókoló, hósipkás vagy éppen zúzmarás kalászok és pomponok látványa megéri az őszi visszafogottságot. A levágásra ítélt termések, elszáradt virágok közül is meg lehet hagyni párat ilyen célzattal. A télen virágzó cserjék és a fák különös színfoltjai lehetnek a téli kertnek. A színes terméseknek pedig a kertbe látogató madarak örülnek majd igazán. Biztos a siker ha magyalt, a fagyalt, a galagonyát, a borbolyát, a berkenyét, a madárbirset vagy díszalmát választunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában