Karácsony

2019.12.24. 10:00

Ha eljön a szenteste…

„Ahány ház, annyi szokás” tartja a mondás, amiről a karácsonykor haza utazó fiatalok is tudnak mesélni.

Detzky Anna

Lengyel Dávid, Horváth Zsombor, Szonda Hajnalka, Bucsi Sára, Jobbágy Benedek, a Lévay diákjai

Fotó: Kozma István

A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulóival beszélgettünk arról, hogyan készülnek és miként ünnepelnek majd családi körben. A 12. a osztály tanulói utoljára töltik együtt a karácsonyt, ezért most kiemelten fontosak számukra az iskolai alkalmak is.

– Ha asszociálni kell, akkor a karácsonyról mindenkinek az ajándék jut az eszébe. Viszont én nem arra gondolok, hogy mit fogok kapni, hanem inkább, hogy a karácsonnyal megkaptuk a legnagyobb ajándékot, mert Isten elküldte hozzánk a fiát, a Megváltót. Ilyenkor nem csak a házat takarítja az ember, hanem saját magát is, ezért az ünnep előtt próbálok elcsendesedni és hálát adni dolgokért. Például azért, hogy nagyon jó osztályközösségünk volt hat éven keresztül, ami biztos, hogy ballagás után hiányozni fog. Számunkra nem nyűg az osztályban megajándékozni egymást, hanem egy lehetőség a kreativitásra és a szeretet kifejezésére. Emiatt tetszik nagyon az amerikai hálaadás ünnep is, amit karácsony előtt tartanak. Otthon pedig szenteste közösen vacsorázunk a családdal, elmegyünk a templomba és aztán kántálunk a faluban – mesélte Szonda Hajnalka, aki Kisgyőrből származik.

Felékesített termek

Hajnalka osztálytársa, Horváth Zsombor is készülődik lélekben az ünnepre.

– Hétfőn reggel az istentiszteletek által kapunk egy kis löketet a karácsonyi hangulatból itt a gimnáziumban is. Az első emeleten pedig áll egy nagy karácsonyfa és egymás ünnepi jókívánságait olvashatjuk a kitett cetliken. Pénteken tartjuk majd az osztálykarácsonyt, ahol megajándékozzuk azt, akit korábban kihúztunk. Egyébként pedig az ünnep jó lehetőség, hogy a távolabbi rokonsággal is össze tudjunk jönni meghitt környezetben, általában a nagymamámnál – osztotta meg a részleteket a fiú.

Máig a szeretet ünnepe

A 11. a osztályosok szerint a karácsony szépsége abban rejlik, hogy ilyenkor szeretetben együtt van a család.

– Kicsit elcsendesedem ilyenkor, amiben az iskolai csendesnap is segít. Próbálok visszatekinteni az elmúlt évemre és hálát adni a lehetőségekért, amit Isten adott nekem. Azt is végiggondolom, hogy mit kellett volna másképpen csinálnom, mert csak így tudok fejlődni. Karácsony a szeretet ünnepe, sokat jelent, hogy együtt lehetek a családommal. December 24-én ünnepi istentiszteletre megyünk, aztán általában vendégek jönnek hozzánk Kesznyétenbe, este pedig ajándékozunk a fa körül és fogadjuk a kántálókat – mondta Bucsi Sára.

– Tulajdonképpen az ünnepek is ugyanolyan napok, mint az összes többi. Karácsony napjai mégis azért válnak különlegessé, mert ilyenkor a nyugalmasabb családi együttlét során háttérbe szorulnak a problémák, amelyekkel egyébként foglalkozunk. Nálunk otthon kevésbé jellemző az ajándékozás, inkább a közös vacsorán és a beszélgetésen van a hangsúly – tette hozzá Lengyel Dávid.

Hálaadás és örömzene

A lelkész család a közös zenélésben éli meg az egymásra hangolódást.

– A karácsony nekem is a szeretet ünnepét jelenti, de közben egy köszönetmondás is, hogy megszületett Krisztus. Édesapám lelkész és az ünnepi istentiszteleten mindig zenélünk a testvéreimmel. Bátyám gitározik, egyik öcsém zongorázik, én dobolok, a legkisebb, a húgom, ő énekelni szokott. Aztán amíg otthon elkészül a karácsonyfa, filmet nézünk. Amikor pedig megszólal az angyalok csengője, akkor a kicsik leszaladnak az ajándékokhoz és miután kibontottuk a csomagokat, közösen játszunk – számolt be Jobbágy Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában