Állatvilág

2019.11.23. 13:00

Kedvencünk lehet a csiga is

Az egyik legkönnyebben tartható egzotikus trópusi állatfaj az óriás achátcsiga.

Detzky Anna

Az óriás achátcsiga meghálálja a gondoskodást

Forrás: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Az achátcsigák előnye, hogy a ház körüli dolgokból könnyen berendezhető számukra egy terrárium, és egyszerűen megoldható az etetésük is. Nem igénylik, hogy gazdájuk folyamatosan foglalkozzon velük, de jó felkészülni rá, hogy legalább 6 évig velünk lesznek. Természetes élőhelyükön: Kelet-Afrika, Florida, Kína, Japán és Vietnám trópusi vidékein 10-12 évig is elélnek. Akár 30 centis házukkal tenyérnyi nagyságúra, 40–60 dekásra megnőnek.

– Olyan embernek ajánlanám az óriás achátcsigát, aki kedveli a különlegesebb jószágokat, több évre hajlandó elköteleződni az állat mellett, de nem szeretne sok pénzt költeni hobbijára – javasolta Takács Zsófia, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark állatgondozója. – Egy-két csigának harmincszor, negyvenszer ötvencentis terráriumban már elég mozgástér jut, viszont fontos hangsúlyozni, hogy egynél több egyednél biztosan nagy lesz a szaporulat. A csigák hímnősek és 5–18 hónapos koruktól már ivaréretté válnak, egy alkalommal akár 200 petét is lerakhatnak.

Szeretik a nedvességet

Az óriás csigák lakóhelyét folyamatosan szükséges megújítani, hogy mindig otthon érezzék benne magukat.

– A terráriumba tőzeggel kevert virágföldet tegyünk aljzatnak, amibe növényeket ültethetünk, illetve mászóágakat és köveket helyezzünk még bele. A növényzeten a lakók nemcsak másznak, de fogyasztanak is belőle, ezért azt időről időre szükséges kipótolni. Itatóként cseréptál szolgálhat, amiben a csigák előszeretettel megfürdenek. A vizet sokszor kipocsolják, amitől a talaj könnyen sárossá válik. Ha kolóniánk van, akkor hamarabb elnyálkásodik a környezet és az aljzatot évente kétszer-háromszor mindenképpen cserélni kell. A terrárium üvegfalát szintén érdemes rendszeresen letisztítani. Fényérzékeny állatokról beszélünk, ezért az erős megvilágítást nem kedvelik – mondta az állatgondozó.

Napi kalciumszükséglet

Kedvencünk menüjét a zöldségestől vagy saját gyűjtéssel is beszerezhetjük, lehetőleg a forgalomtól távol eső, tiszta helyen.

– A trópusi csigafajok melegebb hőmérsékleten és főként éjjel aktívak, 20 fok alatt már beássák magukat a talaj alá, vagy mészlappal zárják le a házukat. Ezt akkor is megteszik, ha nagyon száraznak érzik a környezetüket. Fontos naponta egy kávéskanál kalciumport és szépiacsontot adni nekik, különben egymás házát kezdik nyalogatni, ami egy idő után így elvékonyodik és bereped. A kalciumot a zöldségre, gyümölcsre szórva adhatjuk be. Etetni zöldikével, salátával lehet őket és különösen kedvelik az útilaput, a kínai kel és a pitypang levelét. Kedvenceik közé tartozik az uborka, a paradicsom, de megeszik a sütőtököt és a sárgarépát is. Étrendjüket néha kiegészíthetjük nem túlzottan savas gyümölcsökkel, például almával – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában