Szavazás eredmény

2019.10.28. 10:03

Semmi értelme az óraátállításnak

A vasárnapi óraátállítás kapcsán kérdeztük olvasóinkat: van-e szerintük értelme?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alliance Images

Fél évente játszunk az idővel – ami Einstein és Stephen Hawkink szerint is relatív – hogy egy-egy aprócska órát nyerjünk. De van-e ennek értelme? Régóta folyik erről a vita, most kíváncsiak voltunk a Borsod Online olvasóinak véleményére is e témában, hiszen ismét aktuálissá vált: a hétvégétől a tél időszámítás szerint éljük mindennapjainkat.

Elsöprő fölénnyel győzött az az álláspont, miszerint az óra állítgatásának az ég világon semmi értelme nincs, csak megzavarja az ember napi ritmusát, néha hetekig tart hozzászokni. Sokan ilyenkor azt sem tudják, melyik bolygón vannak, alvászavaroktól, levertségtől, fáradékonyságtól szenvednek. A szavazók 62%-a érzi így.

15%-uk azt mondta, hogy bár nem szenved a napi ritmus megbolygatásától, de ma már nem a világítás fogyasztja a legtöbb áramot, mint hajdanán, túlhaladott dolog, engedjük ezt el. Ugyanis az eredeti érv ez volt, ami miatt elkezdődött ez az egész átállítás és téli-nyári időszámítási mizéria.

Az olvasóink 14%-a szerint azonban fontos, hogy a téli időszakban a rövidülő nappalok mellett minél több időt tölthessünk még világosban, így igenis szükséges az óraállítás.

Nem foglalkozik vele a szavazók 9%-a, a telefon, számítógép átállítja magát, így nekik mindegy, hogy egy órával többet vagy kevesebbet mutat.

Akár így, akár úgy vagyunk ezzel, vélhetően ez volt az utolsóelőtti óraátállítás, az Európai Unió ugyanis tavaly döntött arról – a lakosság megkérdezését követően –, hogy várhatóan 2021-től eltörlik az évi kétszeri óra­átállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában