bölcsődei baleset

2019.10.30. 20:00

Combtörés volt, kártérítés nem

Az édesanya évek óta harcol azért, hogy súlyosan megsérült kisfia kártérítést kapjon.

Hegyi Erika

Gyerekekre zuhant a bölcsőde burkolata 6 évvel ezelőtt

Forrás: ÉM-archívum

Hat év telt el azóta, hogy a miskolci Bokréta utcai bölcsőde meglazult falburkolata a gyerekekre zuhant, de a legsúlyosabban megsérült kisfiú szülei azóta sem kaptak kártérítést. A gyermek édesanyja, Bánkuti Zsuzsanna mesélt erről lapunknak, akiben még ma is elevenen élnek a megrendítő események.

Vérzik a fejük

– 2013 májusában történt. Mivel jó idő volt, a gyerekek kint aludtak a bölcsőde udvarán, a fal mellett, a napernyő alatt. Egyszer csak jókora darabokban rájuk zuhant a fal burkolata. Én akkor dolgoztam, a munkahelyemen voltam, egyszer csak hív a bölcsőde vezetője, hogy ne ijedjek meg, nincs nagy baj, de most viszi a mentő a gyerekeket a sebészetre, mert vérzik a fejük. Szaladtam a kisfiamhoz, és akkor derült ki, hogy neki valami komolyabb sérülése lehet, mert nem tud ráállni a lábára. A röntgen után kiderült, hogy eltört a combcsontja. A gyerekek közül neki volt a legsúlyosabb sérülése. Aznap meg is műtötték, hat napot töltöttünk kórházban, majd hazamehettünk. A kisfiam hat hétig nem terhelhette a lábát, csak ülni és feküdni tudott. A combcsontja szépen összeforrt, de a két csontrész között úgynevezett kallusz képződött, ami miatt a sérült lába egy centivel hosszabb lett. A másik lábán a cipőjében egy centiméteres sarok­emelő talpbetét van, hogy valahogy kiegyenlítődjön a két oldal. A két különböző hosszúságú lába miatt pedig gerincferdülése is kialakult, ami az utóbbi időben romlott, derült ki a legutóbbi vizsgálat során. Emiatt folyamatosan gyógyúszásra és gyógytornára kell járnia – sorolja a megdöbbentő történteket az édesanya.

Nincs felelős

Azzal folytatja, hogy az eset után a rendőrség hivatalból eljárást indított. Mindenki arra gyanakodott, hogy a bölcsőde falát az gyengíthette meg, hogy egy-két évvel azelőtt felfúrtak egy több száz kilós napernyőt. A napernyőt pedig folyamatosan mozgatták, hiszen ki és betekerték, fújta a szél. A nyomozás végül azzal zárult le, hogy nincs felelőse az ügynek. Azzal indokolták a döntést, hogy az intézmény építésekor, a ’70-es években nem volt megfelelő a tervezés.

– De az hogy lehet, hogy a napernyő felfúrásakor nem vizsgálta meg senki, hogy bírja-e majd a fal vagy sem? – kérdezi az édesanya. – Teljesen ledöbbentem. A gyermekem, aki maradandó sérüléseket szenvedett, egy fillér kártérítést sem kapott. Illetve 3 ezer forintot a baleset-biztosítására, mert csonttörése volt. Írtam Kriza Ákosnak, Miskolc akkori polgármesterének, aki egyébként bejött a kórházba a gyermekemet meglátogatni, hogy számíthatunk-e kártérítésre. A levelem után Alakszai Zoltán jegyzőhöz kaptam időpontot, akinek elmeséltem a történetünket. Majd az ügyünk a Miskolc Holding jogászához került, neki elmondtam, hogy milyen összegre számítunk, de azután nem történt semmi. Négy-hat hónaponként érdeklődtem, végül azt mondták, vigyem el a fiamat orvosszakértői vizsgálatra. Vártam-vártam, majd újabb vizsgálatot kértek. Akkor már belefáradtam az egészbe, és megírtam történetünket az egyik hetilapnak. Ekkor keresett meg a jogász, hogy mivel az orvos­szakértői vizsgálat szerint a gyerek állapota még javulhat, a kért összeg harmadát ajánlják föl. Mi azonban ezt nem fogadtuk el, hiszen a kisfiamnak elveszett a gyermekkora. Rengeteg időt tölt gyógytornával, gyógyúszással, lelkileg is megviselte a baleset. Nem nyaralni akarunk a pénzből, hanem életkezdési támogatás lenne a kisfiamnak, akinek egész életében az egyik lába hosszabb lesz, mint a másik – sorolja az édesanya.

Hozzáteszi: a miskolci önkormányzattól eddig uszo­da­bérletet kapott a gyermeke, 2018-ra és 2019-re is, de azelőtt saját költségen járt úszni, 6 havonta pedig ortopédiai kontrollra van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában