túrázás

2019.07.28. 17:00

Hasznos útitárs lett a túrabot

A túrabotok mára már állandó kiegészítőivé váltak a túrázóknak, hegymászóknak.

Csökkenti a terhelést

Forrás: ÉM

Ennek oka rendkívül egyszerű: bármilyen terepre is vezessen utunk túrabotok használatával nagyfokú stabilitásra tehetünk szert. Kevésbé tudunk kibillenni egyensúlyi helyzetünkből, és járás közben csökken a lábakra ható terhelés mértéke.

A túrabotok különösen azoknak nyújtanak hatalmas segítséget, akik még nem épültek fel térd- vagy bokasérüléseikből, vagy már érzékenyek, kopottak ezen a testrészeik. Főleg hegyről lefelé jövet a botok elnyelik azon terhelést, amit egyébként bizonyos testrészeinknek kellene elviselnie (térd, comb). Különböző kutatások tanulmányában azt olvashatjuk, a túrabotok akár 25 százalékkal is csökkenthetik a térdek terhelését. Gondoljunk csak bele! Ez azt jelenti, hogy akár tonnákkal csökkenthetjük azt a súlyt, ami egy hagyományos közepes távú túra során nehezedik a testünkre.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a túrabotok használata nem csökkenti teljesítményünk szintjét. Sőt, mivel karjainkat sokkal jobban fogjunk használni, mint sima sétálás közben, így a teljesítményünk is növekszik. Ez a növekedés persze több kalóriát és több oxigént igényel a szervezetünktől, ami jó hír lehet a fogyni vágyóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában