Hétköznapi hősök

2019.06.26. 14:30

Több diákja követi a pályán

A foglalkozás hangulata leginkább egy anyával való együtt főzésre emlékeztet.

Pap Gyula

Vass Éva, a sajóbábonyi háztartási szakkör vezetője

Fotó: Kozma István

Vass Éva, a sajóbábonyi Deák Ferenc Általános Iskola tanára 1979-ben érettségizett a miskolci Herman Ottó Gimnázium spanyol tagozatán. Kezdetben képesítés nélküli nevelőként magyar nyelvtant, irodalmat és orosz nyelvet taníthatott felső tagozaton a sajóbábonyi általános iskolában. 18 éves volt, a tanítványai 14 évesek. A Comenius Tanítóképző Főiskolán, Sárospatakon három évet nappali tagozaton tanult, népművelés szakkollégiumot is végzett, majd visszatért Sajóbábonyba. Később férjhez ment és fia született. Két évet a helyi televízió munkatársaként is dolgozott. Egy négyfős szerkesztőgárda tagjaként riportokat készítettek, vetélkedőket szerveztek.

Felsőben folytatta

1993 augusztusában megkereste az iskola akkori igazgatója, hogy vállalja el a felsősök magyartanítását. Felvételizett az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolára Egerbe, levelező tagozatra, ahol 1998 januárjában sikeres államvizsgát tett. 1998 szeptemberétől folyamatosan osztályfőnök, négy évenként kerülnek ki a keze alól sikeresen felvételiző tanulók. Tanítványai közt több pedagógus végzettségű, és három egyetemet végzett bölcsész is van, egyikük a szomszéd településen tanít.

– Két éve Szűcs Miklósné, az új intézményvezető azt kérdezte tőlem, nem akarok-e egy új szakkört csinálni, heti két órában. Lehetne sütni-főzni, varrni, hímezni, amit akarok – meséli.

A 7-8. osztályba ment először szakköri tagokat toborozni, s meglepte, hogy elsőre meglett a létszám. Kifestették a szertárat, kerültek bele bútorok, felesleges edényeket hoztak a kollégák, kötényeket varratott a kreatív klubosokkal az egyik kolléganő.

Egész más szakkör

A gyerekeknek tetszett a szakkör mássága: nem volt füzet, tanszerek. Volt kötény, gumikesztyű, és a feladatot együtt ették meg a végén. Megjelentek a szakkörről készült első fotók az iskola Facebook-oldalán, és mindenünnen csak biztatást, dicséretet kaptak. Az igazgatónő látva a munkát, felajánlott egy nagyobb termet a következő tanévre.

A Lidl pályázatot írt ki egészséges uzsonnák készítésére, Borsod megyéből egyedüli iskolaként, az ország 87 intézményéből lettek 2. helyezettek. Így már van hűtőszekrényük, több háztartási kis gépük, új evőeszközeik.

A foglalkozás hangulata leginkább egy anyával való együtt főzésre emlékeztet, mint órára, s ez ettől jó – fogalmazza meg Vass Éva. Már van saját szavuk a „putyporog”, amit egy kislány talált ki, a felforrt szó helyett. Külön öröm, hogy a hímzésben egy kisfiú a legügyesebb, s a „vásott” tanuló sem szégyell kötényt kötni és krumplit pucolni. S ha egy gyerek, aki délelőtt még betegen otthon van, de délután bejön a szakkörre, mert meggyógyult, akkor az a foglakozás elérte a célját – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában