Kerékpáros kampány

2019.05.15. 14:00

Bringázz a munkába! – tavasszal és ősszel is

Májusban indult a tizenhatodik Bringázz a munkába!-kampány.

Pap Gyula

Rontó Béláné Tiszaújvárosban – kerékpárral jár munkába

Fotó: Ádám János

Útjára indult a tizenhatodik Bringázz a munkába!-kampány. Az egy hónapon át, május végéig tartó, a mindennapi munkába biciklizést népszerűsítő kezdeményezés újra emberek ezreit szeretné nyeregbe ültetni. A cél, hogy minél többen kipróbálják, mennyivel egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb és környezetkímélőbb így a munkába járni.

A május 6-tól 31-ig tartó tavaszi, illetve a szeptember 9-től 22-ig tartó őszi, nyereményjátékkal összekötött kampányt a Magyar Kerékpárosklub szervezi, ezúttal is az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Aktív Magyarország támogatásával.

Vidd be kedvenced a munkahelyedre! – ez az idei jelmondat, ami arra utal, hogy sok munkahelyen megengedett már, hogy a dolgozók bevigyék magukkal házi kedvencüket, oldottabb hangulatot és nagyobb munkakedvet teremtve.

Munkahelyre is

A feltételek javítása hozzájárulhat a kerékpározás terjedéséhez, hiszen többen váltanak két kerékre, ha fejlett biciklis infrastruktúrát találnak a városokban – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz a Bringázz a munkába! című kampány megnyitóján.

A Magyar Kerékpárosklub vallja, hogy a munkába kerékpározás jó hatással van az emberekre, de számos járulékos haszna is van: használ a vérkeringésünknek, ízületeinknek, csökkenti stressz-szintünket és zsírpárnáinkat, sőt rendszeres űzése csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. Tiszaújvárosi körsétánk során arra voltunk kíváncsiak, hogy kampány ide, kampány oda, hányan és milyen gyakorisággal, milyen megfontolásokkal ülnek fel a drótszamárra.

Télen-nyáron nyeregben

Rontó Bélánéval a Tiszaújváros széléről induló kerékpárúton találkoztunk. A szemerkélő eső, viharos szél és a mintegy hét fokos hőmérséklet – mely összetevők hatására a hőérzet valahol a nulla fok közelében járhatott – ellenére rendületlenül, élénk tempóban tekert. A kertvárosi negyedből jár be dolgozni nap mint nap, télen-nyáron a TVK egyik üzemébe. Jelenleg két műszakban dolgozik, így van, hogy késő este kell megtennie ugyanezt az utat. Hozzá van szokva, szívesen kerékpározik, és ezzel nincs egyedül, csak az üzemrészükben mintegy húsz dolgozó mindennapos közlekedési eszköze a bicikli. Kulturált körülményeket biztosít a cég, fedett, őrzött kerékpártároló és átöltözési, zuhanyzási lehetőség várja a két keréken érkezőket – árulta el. Hozzátette, családjában nem egyedül használja ezt a közlekedési eszközt, két nagy lánya is bringával közelíti meg munkahelyét minden nap.

Egyre többen vannak

Finta Attilával és kollégájával Tiszaújváros központjában futunk össze, a jól kiépített, széles kerékpárúton akár hárman is elférnek egymás mellett.

– A hétből öt napot biciklivel teljesítek télen-nyáron – avat be közlekedési szokásaiba. Ahol dolgozik, a kollégái közül a kilencven százalék ezt a megoldást használja a munkába jutásra. Ennek megfelelően fedett kerékpártároló, átöltözési lehetőség biztosított a munkavállalóknak, akik biciklivel érkeznek. Attila nem lakik túl messze, a 2,6 kilométeres utat tíz perc alatt megteszi bármelyik évszakban. – Télen is elsőként a kerékpárutakat takarítják le, kényelmesen lehet közlekedni – ismerteti a körülményeket. Egyedül az autófelhajtókkal gyűlik meg a baja, ezért vastagabb kereket és masszív biciklit használ. Megfigyelése szerint évről évre egyre többen teszik le az autót és váltanak át kétkerekűre az egész városban. A bringás közösség is közvetlenebb, elbúcsúzásunkkor is vidám „szia” köszöntéssel üdvözöl messziről egy keresztben elhaladó rájdert.

Dupla nyereség

A Bringázz a munkába!-kampányba regisztrálók nemcsak a stresszmentes közlekedést élvezhetik, de értékes nyereményekre is szert tehetnek. A 2,5 millió forint összdíjazású nyereményjátékon márkás kerékpárokat, izgalmas kalandprogramokat, városnéző sétákat, BKK Bubi-bérleteket, belépőket, kerékpáros kiegészítőket és más klassz ajándékokat sorsolnak ki.

Csatlakozás telefonon

A kampányhoz csatlakozni okostelefonokkal lehet, amikre a résztvevők letöltik a Bike Citizens kerékpáros applikációt, majd ezen belül tudnak regisztrálni a kampány kezdőnapján, május 6-án, illetve a kampányidőszak végéig bármikor. Az applikáció rögzíti a kerékpáros napok számát és a letekert kilométereket, ezzel igazolva, hogy a regisztráltak legalább egyszer kerékpárral mentek munkába a kampány négy hete alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában