Velencei filmfesztivál

2023.09.10. 20:40

Az Arany Oroszlánt Jorgosz Lanthimoszé, és magyar film is nyert a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Augusztus 30-án kezdődött el és szeptember 9-én ért véget a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Tudósítónk számol be az ott történtekről.

Az Arany Oroszlán díjat Jorgos Lanthimos kapta a Szegény párák című filmjéért, melynek főszereplője Emma Stone.

Fotó: AFP

A-kategóriás fesztiválon már a részvétel is sokat jelent, a világ legrégebbi és mindmáig egyik legnagyobb presztízzsel bíró fesztiváljának egyik fontos versenyszekciójában fődíjat kapni, még nagyobb diadal. Reisz Gábor a Magyarázat mindenre című filmjével történelmet írt szombat este a 80. Mostra Internazionale d’Arte Cinematograficán. Ahogy előzőleg már írtam, Velencében korábban jóformán egy évtizedre jutott egy magyar alkotás a Hivatalos Versenyprogramba, a fesztivál második legrangosabb versenyszekciójában, a rendkívül izgalmas Orizzonti szekcióban pedig még nem versenyzett korábban hazai alkotás. 

Reisz Gábor 
Fotó: AFP

 

A fesztivál elején láthattuk Jorgos Lanthimos Szegény párák / Poor Things című filmjét Emma Stone-al a főszerepben, melynek győzelmét már akkor borítékolni lehetett. Nem volt tehát meglepetés, hogy a fesztivál méltán legnépszerűbb alkotása kapta az Arany Oroszlánt a Damien Chazelle vezette nemzetközi zsűritől. Az Ezüst Oroszlán sem okozott meglepetést, hiszen a Ryūsuke Hamaguchi Aku wa sonzai shinai / Evil Does Not Exist című meditatív, melankolikus hangulatú filmje is vezette a kritikusok körében a népszerűségi listát. 

Matteo Garrone  és Seydou Sarr 
Fotó: AFP

Vannak olyan alkotások, melyek, ha nem is tetszenek maradéktalanul, de folyamatosan ott motoszkálnak az ember fejében, ilyen volt Pablo Larraín El Conde című filmje a Drakulaként ábrázolt Pinochetről, mely eredeti ötletei miatt méltán kapta a legjobb forgatókönyv díját. Matteo Garrone olasz rendező filmjei mindig alaposan gyomorszájon találják a nézőt, most sem volt ez másként az Io Capitano című alkotása esetében, mely szintén megérdemelten kapta a legjobb rendezés díját, a film főszereplője, Seydou Sarr pedig megkapta a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat. Agnieszka Holland Zielone Granica / Green Border című, szintén a menekült témával foglalkozó alkotása a bemutató óta hatalmas politikai vitát kavart Lengyelországban, mely még egy darabig biztosan nem fog lecsengeni, különösen most, hogy a film megkapta a zsűri különdíját. A magam részéről idén leginkább a férfi és női alakításokért odaítélt díjakkal nem voltam kibékülve. 

Cailee Spaeny 
Fotó: AFP

A legjobb női alakítás díját Cailee Spaeny kapta a Priscilla címszerepéért, aki helyett inkább Carey Mulligannek adtam volna a Maestroban nyújtott alakításáért. 

Peter Sarsgaard 
Fotó: AFP

A legjobb férfi alakítás díját pedig Peter Sarsgaardnak ítélte oda a zsűri, én viszont sokkal inkább Caleb Landry Jonesnak adtam volna A kutyák ura című Luc Besson-filmben nyújtott alakításáért vagy a lengyel versenyfilm, Malgorzata Szumowska és Michal Englert Kobieta Z… (Woman of) című filmjének főszereplőjének, de magát a filmet is szívesen láttam volna a díjazottak között.

Váró Kata Anna

Velence, 2023. szeptember 10.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!