Zene

2020.09.08. 17:30

Ennyi volt: kettészakadt a Holdviola zenekar

Egy ideje már utaltak jelek arra nézve, hogy valami gond van a zenekar háza táján. Most Farkas Péter és Gál Lajos is bejelentette: külön folytatják a zenei pályafutásukat.

Horváth Imre

Forrás: Facebook

Április elején még a Holdviola közösen vette fel, és adta közre a karantén ihlette Szobakoncert elnevezésű dalukat, amely a zenekar legsikeresebb nótájának, a Bánat utcának volt újragondolt verziója gyermekkórussal és vonósnégyessel. Mivel a nyáron nem volt lehetősége a zenekaroknak koncertezni a járványhelyzet miatt, így az sem tűnhetett fel senkinek, hogy eltűntek egy kicsit a szemek elől. Az már gyanúra adott okot, hogy augusztusban a zenekar egy része Holdvirág néven koncertezett, miközben augusztus 20-án, Miskolc város ünnepi közgyűlésén csak a zenekar másik fele volt jelen a Nívó-díj átvételén.

Néhány nap múlva a közösségi oldalakon új regisztráció született Holdviola zenekar néven, ahol Bognár Lili (népi ének) Farkas Péter (dob) Gulyás Sára (ének, vokál, zongora) László Evelin (ének, vokál, basszusgitár) köszöntötte a rajongókat jelezve, ez az új hivatalos oldala a zenekarnak. Ennek kapcsán sok kérdés született, amelyet aztán a ketté vált zenekar alapítók a saját közösségi oldalukon válaszoltak meg. Ezeket változtatás nélkül közöljük:

„Kedves Barátaink, Követőink!

Ezúton tájékoztatlak Titeket, hogy az általatok ismert és szeretett Holdviola zenekar a jelenlegi formájában megszűnik létezni.

A két alapító tag Farkas Péter és Gál Lajos útjai különválnak, miután Péter kijelentette, hogy a továbbiakban nem kíván együtt dolgozni velem.

A Holdviola zenekart 12 éve együtt kezdtük, és közösen határoztuk meg annak irányvonalát, együtt alkottuk a zenekar dalait. Kifejezetten megállapodtunk abban, hogy különválásunk esetén egyikünk sem viszi tovább a Holdviola zenekart és a „Holdviola” nevet. Én – személy szerint – tartom magam ehhez a megállapodáshoz. Útjaink ekként végleg különválnak, a zenekar feloszlik. Ezúton is köszönöm mindazt a szeretetet és támogatást, amit az elmúlt 12 évben kaptunk Tőletek!

Kiss Balázs barátommal – aki basszusgitáros dalszerzőként a kezdetektől részt vett a Holdviola munkájában – úgy döntöttünk, hogy tovább folytatjuk közös zenei pályánkat az elmúlt 12 évben megszokott szellemiségben és minőségben. A jövőben ezen a Facebook oldalon már ennek a produkciónak a munkásságát követhetitek nyomon.

Csatlakozott hozzánk számos olyan előadó, akit a Holdviola lemezeiről és a koncertjeiről már jól ismerhettek, mint a kiváló énekes, dalszerző Szabó Enikő, két ifjú tehetség Pap Janka és Gál Léna, a Motiva zenekar korábbi billentyűs-zeneszerzője Szathmári Tamás, valamint a nagyszerű ütőhangszeres, Zakar Viktor. A folytatásban további régen látott zenésztársakkal is találkozhattok.

Természetesen előadásaink elmaradhatatlan szereplői lesznek ezután is remek táncosaink, akikkel együtt továbbra is biztosítjuk a már megszokott, különleges koncertélményt.

Azon vagyunk, hogy a jövőben is sok örömöt, gondtalan, boldog pillanatot szerezzünk Nektek.

Köszönjük, hogy velünk voltatok és velünk maradtok!

Gál Lajos, Kiss Balázs

és a produkció közreműködői”


„Fontos információt szeretnénk közölni Veletek, ami egyben magyarázata annak, hogy a képeken miért négy főt láthattok, ill. miért jelentkeztünk új Facebook oldallal.

Május közepe óta Gál Lajos már nem tagja a Holdviolának.

Távozása okairól Peti így nyilatkozik:

Lajossal 12 évig dolgoztunk együtt, a zenekar megalapítása után 2 évvel kértem fel, hogy csatlakozzon hozzánk. Az általam megálmodott és létrehozott zenei világhoz, illetve az általam írt dalokhoz nagyon szépen illeszkedett a gitárjátéka, ízlésvilága, szakmailag sokáig kimondottan harmonikus volt a kapcsolatunk. Emberileg már kevésbé, viszont a zenekar zavartalan működése érdekében gyakorlatilag a szőnyeg alá sepertük a felmerülő problémákat, amik pedig szinte a kezdetektől jelen voltak. A karantén alatt viszont eljött az a pillanat, amikor végre szembe kellett nézni a gondokkal, hiszen azok már egyértelműen hátráltatták a zenekar további fejlődését. Tudjuk, hogy ha valami stagnál, akkor visszafejlődik, amit sem a zenekarral, sem Veletek, a közönségünkkel szemben, mint zenekarvezető nem tehetek meg. Megérett az idő a változtatásra, tiszta helyzetet kellett teremteni, másként a zenekar nem tudott volna tovább működni. Ennek ellenére borzasztó nehéz volt a döntés, ugyanakkor felszabadító is, hiszen akkorra már teljesen egyértelművé vált, hogy az elválás a helyes út. Mindezt a bejelentésemet követő események abszolút mértékben igazolták.

A változások hatására sajnálatunkra korábbi zenésztársunk a Peti által létrehozott hivatalos Youtube csatornánk és a Holdviola Facebook oldalunk hozzáférését megtagadta tőlünk, ezért volt szükség új elindítására.

Ezen kívül szeretnénk tájékoztatni Benneteket arról is, hogy Lajos, illetve az őt követő Kiss Balázs a Holdviolát minden szegmensében (koncepció, stílus, dalok, hangszerelés, szövegek, megjelenés, stb.) igyekszik egy az egyben lemásolni, hasonló név alatt (3 betű különbséggel) már koncertet is adott a zenekar technikai berendezéseit használva.

Továbbá szeretnénk elnézést kérni azoktól a rajongóktól, akik kifejezték nemtetszésüket a másolt zenekar kapcsán és ennek hatására letiltották őket az oldalról, amin mi – admin jogosultság híján – sajnos nem tudtunk változtatni.

Nem ítélkezünk, csak a tényeket szerettük volna megosztani Veletek.

A HOLDVIOLA további életét azonban semmilyen mértékben nem befolyásolják a történtek, fel vagyunk készülve a nyilatkozatunkat követő esetleges ellenkampányra is, de a lényeg, hogy töretlen lelkesedéssel zenélünk tovább, ezentúl még több újdonsággal megörvendeztetve Benneteket!”

(A borítóképen: Az immár négytagú Holdviola zenekar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!