Zene

2020.05.22. 10:00

Több százan éneklik egyszerre

Klipforgatással folytatják a munkát Kiss Katáék, de új dalok is születnek a koncert nélküli időszakban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Maráczi Krisztián

A borsodi kötődésű énekesnő és zenekarának tagjai az utóbbi két hónapban nem találkoztak egymással.

Trianon száz

Fellépéseiket tavasztól nyár végéig lemondták a rendezvényszervezők.

A kijárási korlátozás idején Kiss Kata óvodás kisfia, Borsa felügyelete mellett megpróbált az alkotómunkára koncentrálni, amire a rengeteg hazai és határon túli koncertjük mellett évek óta nem volt ideje. Magyar népdalokat dolgoznak fel, munkásságuk másik részében azonban népies ihletésű saját dalokat is írnak. A szöveget az énekesnő írja, a zenét pedig férje, Bikics Tibor szerzi hozzá. Augusztus második felére már megindultak a felkérések, tele a naptár, vélhetően a fesztiválszezon kitolódik idén egészen késő őszig. Addig sem tétlenkednek, egy félbehagyott projektjük kapcsán felmerült ötletet valósítanak meg.

A zenekarnak tavaly június 4-én indult el egy 100 állomásos turnéja, amelynek utolsó fellépése idén június 4-én lett volna, Trianon századik évfordulója kapcsán. Minden korosztályhoz és többféle lélekszámú közönséghez szerettek volna eljutni az óvodákon keresztül a nagy fesztiválokig „Nagy-Magyarország” területén – fogalmazott Kiss Kata. A koncertsorozathoz felkérték a Maszkura és a Tücsökraj zenekar frontemberét, Maszkurát, aki örömmel csatlakozott. A közös munka sikeresnek bizonyult, a 63. koncertig jutottak el március 10-ig.

Nem karanténvideó

Karanténvideót nem szerettek volna csinálni, hiszen mindenki azzal próbálkozott az elmúlt időszakban.

A zenekar tagjaival most lesz az első közös próbájuk hosszú idő óta, amit meg is ünnepelnek egy klipforgatással. Ez azonban nem egyszerűen csak egy videóklip lesz. A „Magyar vagyok” című dalukat éneklik el közösen, a világ minden tájáról – virtuálisan – érkezett magyarokkal. Mindezt abból a közel 260 beérkezett videóból rakják majd össze, amelyben az emberek a dalukat éneklik.

A május 20-i határidőig a szomszédos országokban élő magyaroktól, az USA-ból, Brazíliából, de még Új-Zélandról is kaptak felvételeket. A Rákóczi Szövetség elindított egy weboldalt, ahová várták az üzeneteket és videókat a nemzeti összetartozás 100. évfordulója kapcsán, hogy miért jó magyarnak lenni. Kata felvette a kapcsolatot a szervezettel, és így összekapcsolták a két kezdeményezést. A videó­klip premierjét a közszolgálati televízióban láthatja majd a közönség. A nyarat pedig koncertek hiányában új lemezük, a „Magyarból jeles” második részének készítésével töltik.

(A borítóképen: Kiss Kata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!