Interjú George Lazenby-vel

2019.10.23. 13:00

Egy letűnt kor macsója, az egyszeri 007-es ügynök

Mr. Bond elmesélte, milyen volt az élet a hatvanas években, miért nem vállalt több Bond-filmet, és még megannyi érdekes történettel szórakoztatott bennünket.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Vajda János

A 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjat vehetett át George Lazenby, akit a legtöbben úgy ismernek, mint az egyszeri James Bond. A nyolcvan éves filmsztár még mindig egy igazi sármőr, aki kerekasztal-beszélgetésen mesélt elképesztő történeteket néhány újságíró jelenlétében.

Fél évszázados

Az Őfelsége titkosszolgálatában című film éppen idén lett fél évszázados, ennek apropóján is látogatott az 1969-es James Bond a miskolci filmfesztiválra. Az eredeti tervhez képest egy kis csúszással érkezett meg, így egy közös beszélgetés kerekedett a kérdezz-felelek interjú helyett, ami a lehető legjobb dolog volt, mint utóbb kiderült. Lazenby farmerben, galléros pólóban és egy széldzsekiben érkezett a Művészetek Házába, a lazasága pedig nem csak az öltözékében mutatkozott meg. Még így, a nyolcadik ikszen túl is úgy ült le beszélgetni az újságírókkal, mintha ezeréves cimborákkal futott volna össze kávézni egy kellemes őszi délelőttön.

Az első kérdés után pedig elindult a sztori lavina, nem győztük kapkodni a fejünket: hajmeresztő történetek zúdultak ránk egymásba folyva. Megállás nélkül anekdotázott, a szemében pedig ugyanolyan huncutság csillogott, mintha húszéves volna. Elmesélte, hogy a 800 reménnyel teli jelentkező közül azért választották ki őt Sean Connery után a 007-es szerepére – annak ellenére, hogy semmiféle filmes tapasztalata nem volt azelőtt, mindössze modellkedett –, mert volt benne valami, ami a többiekben nem: arrogancia. Ez az attitűd a beszélgetés alatt is átjött, nem rejtette véka alá a véleményét semmivel kapcsolatban, sokszor fogalmazott nyersen. Mint például arra a kérdésre, hogy a való életben is romantikusnak tartja-e magát, hiszen az ő karaktere volt a „romantikus” Bond, aki megházasodott. Erre az alábbi velős választ adta:

„Nem gondolom magamról, hogy romantikus lennék, annyira vagyok romantikus, amennyire a lány azt akarja. Megkapom, amit akarok, érted mire gondolok?”

De nem csak a macsó oldalát ismerhettük meg, a beszélgetés közben megcsörrent a telefonja, és fültanúi lehettünk, ahogy a legkisebb fiával, Sammel beszél néhány szót, aki épp akkor ért haza az iskolából.

Kaszkadőr nélkül

Ha már nők, mikor felvetődött, hogy milyen jó formában van ennyi idősen, sportol-e valamit, annyit mondott csak, hogy sosem edzett, csak futott a nők után. A hatvanas években mindenki nagy nőcsábász volt, hiszen a hippik egyik vezető szlogenje a szabad szerelem volt, a lányok miniszoknyát húztak és megjelentek a fogamzásgátló tabletták, ezt a felfogást pedig az elmondottak alapján Lazenby sem utasította vissza. Nem úgy, mint a további James Bond filmekre szóló szerződést. Nem kis meglepetést okozott azzal, hogy egy mozi után visszadobta a lehetőséget. Ugyanis egyrészt az akkori menedzsere, Ronan O’Rahilly meggyőzte arról, hogy a hippikorszakban nem lesz nagy sikere a konzervatív titkos ügynöknek, másrészt úgy gondolta, hogy ez az egy film elég lesz ahhoz, hogy egy életen át sztárként dúskáljon. Nos, egyik sem jött be. Így több mint egy évig egy hajón élt, amihez olcsón hozzá lehetett akkoriban jutni, miután felélte a filmjeiért kapott pénzt. Egyébként, ha már jó kondi, azt is elárulta, hogy a Bond-moziban nem volt kaszkadőre, a síelős részeket kivéve. Ő maga volt az, aki helikopterből ugrált ki, kötélen lógott, verekedett, lövöldözött.

Az ausztrál származású autószerelő később még vállalt filmes munkákat, de az átütő siker elmaradt, így befejezte és ingatlanügynökként kezdte újra az életét. Az is kiderült, hogy egy csöppnyi köze neki is van a magyarokhoz: az egyik lánytestvére egy magyar férfihoz ment feleségül, és Miskolc is tetszett neki, legfőképp építészeti szempontból, illetve a sok zöld terület fogta meg.

Végül arra voltunk kíváncsiak, megbánta-e valaha, hogy nem fogadta el a további Bond-filmekre szóló ajánlatot. Kicsit ambivalens választ kaptunk. Azt mondta, amikor le volt égve, akkor bánta, de a leginkább azt, hogy hagyta, az emberek azt higgyék, kirúgták a produkcióból.

„Eléggé egoista voltam akkoriban, azt hittem, hogy a Bond filmeknek úgyis vége, és abbahagytam a színészkedést. Megvettem a hajót és megházasodtam. Azt bántam meg, hogy nem csináltam még 2-3 filmet, amiből jól meggazdagodok, de az életem így is jól alakult.”

Nos, ebben egészen biztosak vagyunk, hiszen végtelen mennyiségű döbbenetes anekdotát hallgathattunk meg tőle, amikkel akár fel is léphetne, hiszen az a magabiztosság és tűz még most is benne van, amivel ötven éve megnyerte magának James Bond szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!