Színpompás felvonulás

2023.08.12. 12:20

Tucatnyi virágkocsit lehet megcsodálni az idei debreceni virágkarneválon

Tizenkét virágkocsi, 37 fellépőcsoport, több mint 1500 táncos vonul majd idén a virágkarneváli menetben augusztus 20-án Debrecenben – hangzott el a rendezvényt bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

MW

Idén sem fog hiányozni a Szent Koronát megformáló virágkompozíció a debreceni virágkarneválon

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, hogy bár az elmúlt években is volt már egy-egy elektromos meghajtású virágkocsi, idén az indulók fele, azaz 6 ilyen lesz. Hozzátette, hogy szeretnék a következő években valamennyi virágkocsit átállítani az elektromos működésre.

A Debrecenben felvonuló virágkocsik között ott lesz – már megszokott módon – a Szent Koronát ábrázoló kocsi, de megjelenik a Debrecen-Nagyvárad testvérkapcsolatának szentelt jármű is, illetve számos újdonsággal is találkozhatnak az érdeklődők

 – részletezte Papp László.

Megemlítette, hogy a Teva Gyógyszergyár például illatos kocsival készül, a BMW virágkocsiján 1000 hortenziabokor lesz, amelyek a karnevál után oktatási intézményekhez kerülnek majd, de lesznek idén olyan virágkocsik is, amelyekre fel is mehetnek a látogatók.

A kocsit állító intézmények között lesz az idén 100 éves Kodály Filharmónia Debrecen is. Mint Somogyi-Tóth Dániel ügyvezető-művészeti vezető elmondta, egy karmestert ábrázoló virágkocsival készülnek a karneválra.

Szintén a menetben vonul majd az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park kocsija, amelyet csikósok, és az idén 70 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes néptáncosai kísérnek. A virágkocsi a darvak világát jeleníti meg – mutatott rá Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese.

A felvonulás útvonalán idén 8 tribünt helyeznek el, ebből egy ingyenes lesz a Debreceni Karitatív Testület jóvoltából, itt nehéz helyzetben élő családok nézhetik végig a menetet – mondta Mészáros Réka, a karnevált szervező Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy 

a 28 helyi csoport mellett külföldiek is felvonulnak a kocsik között: itt lesznek a közönség által nagyon kedvelt San Marinó-i zászlóforgatók, de jönnek csapatok Brazíliából, Spanyolországból és Szerbiából is.

Mészáros Réka kitért arra, hogy a Dósa nádor téren idén a BMW IFactory karrierszigetet hoz létre augusztus 18-án a Debreceni Egyetemmel és Debreceni Szakképzési Centrummal közösen.

Idén ismét megrendezik a Nemzetközi Virágkötészeti versenyt, az itt készült munkák a városban is láthatók lesznek, de virágba borulnak a megállók és szelfipontokat is kialakítanak

 – sorolta az ügyvezető.

A már hétfőn elkezdődő programokról, amelyeknek csúcspontja a vasárnapi felvonulás, a debreceniviragkarneval.hu oldalon olvashatnak részletesebben az érdeklődők. 

Az 57. virágkarnevál előkészületeiről beszámolt, kulisszatitkokat is elárult a Hajdú–Bihar vármegyei hírportál. Ha kíváncsi rá, szívesen nézegetne fotókat, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában