Beruházás

2023.12.29. 11:37

Huszonegy új szociális naperőmű épül hátrányos helyzetű kistelepülések külterületén

A létesítmények által termelt energia árával kétezer háztartás fűtéséhez járul majd hozzá a Felzárkózó települések program.

MW

A naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy kétezer rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

Huszonegy új szociális naperőmű épül nehéz helyzetű kistelepülések külterületén a Felzárkózó települések program részeként, a létesítmények által termelt energia árával kétezer háztartás fűtéséhez járul majd hozzá a program - közölte a létesítmények leendő üzemeltetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a beruházás több helyszínen is a végéhez közeledik.

Az ország első szociális naperőműve 2020-ban Tiszabőn kezdte meg működését, a falu határában egyhektárnyi területen összekapcsolt napelemek azóta több mint hetven család fűtésének költségeit fedezik minden télen.

Azt írták, a Felzárkózó települések program részeként 2023 őszén 20 helyszínen 21 minierőmű kialakítása kezdődött meg.

Huszonegy új szociális naperőmű épül hátrányos helyzetű kistelepülések külterületén
Fotó: Majoros Árpád Csaba / Forrás: Magyar Máltai

Az európai uniós forrásból most épülő mini naperőművek helyszíne Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss, továbbá két naperőmű is létesül Drávafokon.

A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy kétezer rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást, amelyre az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd.

A telephelyek kialakítása és az összekapcsolt napelemek kihelyezése után számos helyszínen már a munkálatok utolsó fázisánál tart az építkezés, a kábelek behúzása, a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakító inverterek beépítése, illetve a hálózati csatlakozások kialakítása zajlik ezekben a hetekben - ismertette a szeretetszolgálat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában