nem lesz olcsó

2020.12.07. 18:30

Tovább nőnek a valaha volt legdrágább olimpia költségei

A jövő nyáron megrendezésre kerülő tokiói olimpia az eredetileg tervezettnél további 2,5 milliárd dollárral kerül többe a szervezők szerint.

Particpants take part in the Olympic flame lighting ceremony in ancient Olympia, on March 12, 2020 ahead of Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aris Messinis

Az egy éves halasztás miatt 1,5 milliárd dollár többletköltség terheli a szervezőket, amely magába foglalja a létesítmények újrafoglalási díjait, a dolgozók extra bérének kifizetését, a koronavírus-tesztelések és a sporteseményeken bevezetett óvintézkedések finanszírozását.

Ezen költségek mintegy felét a rendezvény szponzorai és biztosítói fedezik – mondta Toshiro Muto, a Tokyo 2020 vezérigazgatója. Ezen kívül Tokió városa és a japán kormány körülbelül egymilliárd dollár értékben költ a pandémia elleni óvintézkedésekre – közölték a szervezők.

A Világgazdaság arról ír, hogy ezen költségek a koronavírus elleni vakcinák árát nem tartalmazzák, hiszen annak megfizetését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vállalta magára. A szervezet a sportolók és tisztviselők oltására és az egyéb költségek finanszírozására májusban elkülönített 650 millió dollárt.

A nyári játékok költségvetését korábban 12,6 milliárd dollárra tervezték, viszont már tavaly is 20 milliárd dollár felett becsülte a Japán Számvevőszék az összes ráfordítást a járulékos költségeket is figyelembe véve.

A 2021-es olimpiai játékok már eddig is a történelem eddigi legdrágább nyári játékainak számítottak az angliai Oxford Egyetem tanulmánya alapján, de a felmerült költségek további terheket rónak a szervezőkre.

A bonyodalmak miatt nem minden japán örül az olimpia idei megrendezésének: a lakosság mintegy kétharmada tovább halasztaná vagy törölné az olimpiai játékokat, az eladott jegyek 20 százalékát már vissza is váltották. Ennek ellenére a NOB és az olimpia szervezői biztosak abban, hogy a pandémia miatt elhalasztott olimpiai játékok 2021 júliusában megrendezésre kerülnek.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában