Ország-világ

2021.01.06. 09:23

Szívószállal szívta a kokaint M. Richárd a szilveszteri drogbulin

Kezdeményezte az ügyészség M. Richárd előzetes letartóztatását. A hírhedt Dózsa György úti autóbaleset egyik részesét szilveszteréjjel kapták rajta egy drogbulin a saját éttermében, ahol a partnereivel együtt szívószállal fogyasztotta a kokaint.

Budapest, 2020. szeptember 30. Az elsõrendû vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fõvárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetõper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 30-án. A bíróság négy év fogházra ítélte elsõ fokon és véglegesen eltiltotta a jármûvezetéstõl M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyû testi sértés miatt. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

M. Richárd legújabb stiklijére szilveszter éjjelén derült fény. A budapesti Nyugati téren található pizzériájában házibulit szervezett, betartva a tízfős létszámkorlátozást. Az étteremben éppen ennyien tartózkodtak, amikor az egyenruhások bementek. A társaságból többen is szívószállal fogyasztották a kokaint, aminek a hatását metamfetaminnal kívánták „élvezetesebbé” tenni.

A Bors megtudta: a drogokat egy gyorsteszt segítségével M. vizeletében mutatták ki. A férfi nem élt panasszal a gyanúsítás ellen, igaz, nehéz is lett volna bármit tagadnia. Az ügyészség indítványozta a bíróságon M. Richárd letartóztatását.

Az újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja arra enged következtetni, hogy a vádlott szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat, ettől a büntetőeljárás ténye és az enyhébb kényszerintézkedés sem tartja vissza – mondta a Borsnak Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

A történethez hozzátartozik, hogy a vállalkozó korábban szívbetegségére és operációjára hivatkozva kapott kedvezményeket. Tekintettel arra, hogy M. Richárdot nem vették őrizetbe, a bíróságot nem köti a 72 órás időkorlát a letartóztatásról szóló döntésben. A Bors úgy tudja: várhatóan egy-másfél héten belül születik határozat az ügyben.

Örökre eltiltották a vezetéstől

2017. május 15-én kora délután a megengedett 50 helyett mintegy 135-140-nel hajtott a budapesti Dózsa György úton a Kassák Lajos utca irányába. Pont akkor érkezett a kereszteződésbe a szintén szabálytalanul közlekedő N. József. A két autó karambolozott, félresodródott, majd elgázolt három gyalogost. A kanyarodó jármű egyik utasa kirepült a kocsiból, és azonnal meghalt, egy másikat pedig ugyan kórházba szállítottak, ám az orvosoknak nem sikerült az életét megmenteniük. M. Richárd könnyebben, a másik autó sofőrje életveszélyesen megsérült. A három gyalogos kisebb sérülésekkel megúszta.

Ezek után elrendelték M. Richárd házi őrizetét, mozgását pedig nyomkövetővel figyelték. 2018 júniusában kimenőt kapott, amikor nagymamája temetésén kívánt részt venni. Nem sokkal később meghosszabbították a házi őrizetét. A korlátozó intézkedés szabályait többször is megszegte, volt, hogy egy étterembe ült be engedély nélkül. M. Richárdot a bíróság első fokon négy év fogházra ítélte és örökre eltiltotta a járművezetéstől. A jogerős ítéletig bevonták a jogosítványát, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy tavaly októberben újra volán mögé üljön.

Mint a Bors megírta: a 43 éves férfi egy XIII. kerületi közúti ellenőrzés során bukott le. M. egy német rendszámú Mercedesből szállt ki, az igazoltatáskor elismerte, hogy nincs jogosítványa. Ezek után pedig lezárta a kocsiját, majd gyalogosan távozott.

Állítja: nem edzett, csak nézelődött

A vállalkozó decemberben szerepelt újra az újságokban: akkor egy újpesti konditeremben kapták el az egyenruhások. A járványügyi rendelkezések szerint tilos az ilyen létesítmények látogatása. M. akkor a Borsnak elismerte, hogy ott volt, de azt állította, nem vétett a szabályok ellen.

„Egy barátom megmutatta a felújítás alatt álló termét. Abban a teremben, ahol éppen tartózkodtunk, nem voltak gépek és edzőruhát sem viseltünk” – mondta M. Richárd.

Az ügyészség többször is indítványozta M. Richárd letartóztatását, de a bíróság ezt nem rendelte el, ráadásul az elsőfokú bíró még a meglévő intézkedéseket is megszüntette. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, mire a másodfokú bíróság annyiban adott helyt, hogy visszahelyezte egy enyhébb bűnügyi felügyeletbe. Ez annyit takar, hogy a vádlott Budapestet és Pest megyét nem hagyhatja el, illetve hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. Ez a döntés van most is érvényben.

Borítókép: Az elsőrendű vádlott, M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 30-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!