Ország-világ

2020.12.23. 14:10

Ott is veszély lapul, ahol nem gondolná: így kerülheti el a karácsonyi baleseteket

Az ünnepek alatt a gyermektraumatológiai ambulanciákon és a gyermekügyeleteken is nagy a sürgés-forgás, de a karácsonyi stressz és kapkodás miatt a felnőttek is az ügyeleten köthetnek ki.

Forrás: Shutterstock

Minden évben megnő az otthoni balesetek száma a karácsonyi időszakban – írja a Bors.

Sok gondot okoz a lenyelt tűlevél, amit a legnagyobb odafigyelés mellett is felnyalhat egy kúszó-mászó baba.

Már a díszítésnél oda kell figyelnünk, ugyanis már ekkor okozhatnak balesetet a magasabb fánál használt kisszék vagy létra körül tébláboló csöppségek. Ezért nem mindegy, mikor és hogyan díszítünk!

A létra, szék legyen mindig stabil, és a fát is célszerű rögzíteni a falhoz vagy egy szekrényhez.

Vegyük körbe a fát gyermekvédelmi kerítéssel, mert minden baba első célpontja az lesz. A szaloncukrokat inkább az ágak szélére tegyük!

A tűlevelek minden kicsi érdeklődését felkeltik, viszont élesek, a szájüregben, a garatban elakadhatnak és fulladást okozhatnak.

A karácsonyfadíszek szilánkosra törnek

Imádják a gyerekek a csillogó díszeket, nyúlkálnak érte, ha elérik, beleharaphatnak, leverhetik őket, azok összetörhetnek, megvághatják magukat, szilánkokat nyelhetnek le. A levert, eltört gömb szilánkjaiba a felnőttek is gyakran belelépnek – aminek köszönhetően az egész család a sürgősségin köthet ki. Érdemes törhetetlen, szilikon, hungarocell, vagy fa díszeket venni, ezek ugyanis mindenki számára biztonságosabbak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!