Hajdúhadház hírei

2011.04.13. 20:08

A Szebb Jövőért Polgárőregyesület Hajdúhadházon 2. nap

<p>Hajdúhadház - A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület csapatainak megjelenése Hajdúhadházon nem segíti a problémák megoldását, ellenkezőleg: mélyíti az árkokat – állítja Tasó László, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője. Ezért szerdán arra kérte a különböző településekről érkezett embereiket, menjenek haza. Az egyenruhások viszont állítják: a helyi lakosság örömmel fogadja, és kifejezetten marasztalja a kedden érkezett több mint száz tagjukat.</p>

Hajdúhadház - Szerintem kettőnknek kétféle véleménye lesz – mondta a középkorú hölgy, amikor az utcán azzal a kérdéssel állítottam meg őket, mi a véleményük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethadházi jelenlétéről. Munkatársak voltak, beszélgetve jöttek át a zebrán, de ebben nem értenek egyet. – Helyeslem, legalább egy kicsit megijesztik a tolvajokat – mondta a hölgy, akinek tavaly szeptemberben 17 tyúkját lopták el. Olyan környéken lakik, ahol az ilyesmi nem ritka eset – derült ki hamarosan. Abban azért nem hisz, hogy hosszú távon is lenne haszna a fekete ruhások felvonulásának. Volt kolléganője pedig többször is megismételte: nem a bőrszín a lényeg, hanem, hogy ki milyen ember. Ő pedig élete során többször megtapasztalta már, hogy a cigányok nem mennek el érzéketlenül a bajba jutott ember mellett – s mondott példákat is, mire a mellette álló szintén sorolt negatív eseteket. Hallgatták egymást békésen, vitáról szó sem volt.
Kissé távolabb, az autójából éppen kiszálló Vadász Imrét szólítottuk meg. Építési vállalkozó volt, de a válság elvitte a cég jövőjét, most éppen a tartalékait éli fel a család. – Mindig volt hitelem, itt a bankban ma is Vadász úrnak szólítanak, pedig lassan közhasznú munkára kell jelentkeznem – mutatkozott be a láthatóan cigány férfi, magyarázva, hogy nem szégyelli ő az utcai munkát, de szívesebben lenne nagyobb hasznára a városnak. – Tettünk erre konkrét javaslatot egy nyilvános önkormányzati fórumon, de nem volt rá fogadókészség. Pedig, ha például ebbe az autóba adnának egy héten kétszer annyi benzint, hogy este tíztől reggel hatig őrjáratba menjek, rászánnám az időt, s szerintem kedvezőbb hatása lenne a cigányokra, mint az, hogy csak fehér bőrű polgárőröket látnak.

Nemzeti meggyőződésből


Beszélgetésünkhöz több cigány is csatlakozott, de indulatos hangok nem csaptak fel. Volt köztük, aki helyesli a Szebb Jövőért „katonáinak” jelenlétét, volt, akinek aggályos a fekete egyenruha. Azt,hogy értelme, haszna lenne, egyikük sem gondolja. Félelemnek nyoma sem volt, fenyegetve senki nem érezte magát – összegezhettük a hallottakat.
A bakancsosokkal az állomás előtt találkoztunk. Kérdésemre, hogy milyen fogadtatásban van részük, azt felelték: az emberek kedvesek, étellel, itallal kínálják őket, s kérik, hogy maradjanak két hétnél tovább. Az ország különböző településeiről érkezett férfiak - mint mondták – jelenlétüket figyelemfelhívásnak szánják, s ha addig is kevesebb a lopás, már volt haszna a járőrözésüknek. Ki-ki szabad napjait, szabadságát szánja erre - válaszolták arra a kérdésre, van-e munkahelyük. Hogy miért csinálják? Nemzeti meggyőződésből! - fogalmazta meg egyikük. HBN, SZK           
 

Politikai gaztett, színjáték, bohóckodás

Magyar ember magyar embernek nem árthat jobban, mintha helyi közösségeket akar szétverni. Ezért arra kérem őket, menjenek haza! – mondta Tasó László országgyűlési képviselő szerdán Hajdúhadházon. A Fidesz politikusa – egyben Nyíradony polgármestere – a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület azon tagjainak üzent a sajtótájékoztatón, akik az ország különböző településeiről kedden érkeztek a kisvárosba, hogy a két hetesre tervezett jelenlétükkel felhívják a figyelmet a közbiztonság problémáira. Tasó László még azt is javasolta, hogy lépjenek be a rendőrség kötelékébe, vagy jelentkezzenek katonának, akik szeretnek egyenruhában, bakancsban járni. Szerinte ugyanis a Magyar Gárda akcióihoz hasonló felvonulás szándékos provokáció, ami a mélyíti a sebeket és nem használ a párbeszédnek. A rend fenntartása a rendőrség joga és kötelessége, s e faladatának meg is felel – folytatta. Kiemelte, hogy a közbiztonság az utóbbi években nem romlott, a bűncselekmények száma idén március végéig 19 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, s még jelentősebben, 40 százalékkal kevesebb a vagyon ellen elkövetett cselekmények száma. A közbiztonság tehát nem indokol semmiféle külső beavatkozást. Tasó László nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a polgárőrök, így természetesen a fekete ruhások sem állíthatnak meg senkit, nem kérdezhetnek, nem igazoltathatnak. Ha pedig nagyobb csoportokban mozognak – ahogy hallani 20-as létszámban járőrözőkről is – az már izgatásnak is minősülhet, tette hozzá. A politikus szerint egyébként az vezetett ide, hogy az elmúlt évek során romlott az emberek biztonságérzete és növekedett a félelem. „Ezt lovagolták meg egyes politikai csoportok, bejutva a parlamentbe is”. „Politikai gaztett azt a látszatot kelteni …, hogy a polgárőrnek hazudott fekete egyenruhás, valójában polgárháborús hangulat kialakításában érdekelt pártkatonák járőrözése bármely helyi közösség problémáira néhány nap alatt megoldást jelenthet.” –      
Csáfordi Dénes polgármester a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület akcióját így minősítette: Színjáték, bohóckodás budapesti forgatókönyv szerint helyi statisztákkal. De a folytatásból az derült ki, hogy e „színjáték” szereplőinek maga az önkormányzat adta bérbe a vendégházat Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő kérésére. Csáfordi Dénes igennel válaszolt arra kérdésünkre, hogy, ha lenne saját tulajdonú vendégháza, bérbe adta volna-e ugyanerre a célra. Nem tehet különbséget az igénylők között – indokolta a választ. A tájékoztatón kiemelte, hogy sok problémát örökölt az új önkormányzat, s igyekeznek azokat sorban megoldani. Még kevés idő telt el, de máris számottevő az előrelépés, fogalmazott. A témához kapcsolódóan pedig közölte: együttműködnek a rendőrséggel, a polgárőrséggel, s új mezőőrt is vettek fel. A legnagyobb gondjuk azonban, hogy a 14 ezres településen 2 ezren vannak munka nélkül. Nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy ez mielőbb megváltozzon – mondta végül.

 

 

Elfajulhat-e a helyzet a Szebb jövőért egyesület és a cigányság között?

Bízom benne, hogy nem jutunk odáig. Nem helyeslem, hogy itt vannak, feleslegesen szítják a tüzet. Szerintem nem a cigánysággal van baj, hanem a bűnözőkkel. Én sok cigányt kifejezetten tisztelek, rajtam például többször is cigány emberek segítettek – mondta Csiszár Sándorné.

Varga Miklós szerint sem ugranak össze. Azt mondta, sokan nem is tudják, miért vannak itt. Hallotta, amint egy gyerek azt kérdezte, hogy ezek kéményseprők? Személy szerint pedig helyesli, hogy Hadházon vannak – tette hozzá.

Ötvös Róza ennyit mondott: Nem csinálnak semmit csak mennek az utcán. Ha továbbra is így marad, nem hiszem, hogy történne valami váratlan.

Megférünk egymás mellett – összegezte. Lakatos János is reméli, hogy nem lesz semmi baj. Ő maga nem fél, mások véleményét nem ismeri, mert nem szoktak erről beszélgetni. Nem helyesli a fekete ruhások járőrözését, mert szerinte nincs semmi értelme.

Vadász Imre sem örül nekik, mert a ruházatuk sokat megijeszt. „Én díjazom a polgárőröket, de ez a helyiek dolga” – mondta. Úgy gondolja, eredményesebbek lehetnének, ha a cigányok is volnának köztük.

Lakatos István közölte: A rendőrség kézben tartja a helyzetet, úgy gondolom, tisztességesen végzik a munkájukat. Nem értek egyet azzal, hogy idegenek idejönnek bajt keverni. Mindenki a saját falujában, városában próbáljon segíteni.

 


Ma történt Hajdúhadházon:

Nyugodt éjszaka Hajdúhadházon

Nyugalomban telt az éjszaka Hajdúhadházon. Kelemen Éva a Hajdú-Bihar Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Független hírügynökség érdeklődésére elmondta, semmilyen atrocitásról nincs tudomásuk 

A hajdúhadházi roma vezetők szívesebben tárgyalnának munkahelyekről a Jobbikkal

Nyugodtan telt az éjszaka Hajdúhadházon. Bernát Bálint, a Hajdú-Bihar megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a nyugalom biztosításában szerepe volt a keddi egyeztető fórumnak, melyen elhangzott, cigányok lakta utcán nem fog járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Hajdúhadház mellett Tégláson és Bocskaikertben is járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület

Hajdúhadház - "Békésen telt az éjszaka, viszont Tégláson négy betörőt elfogtunk, akiket átadtunk a rendőrségnek. Úgy tudom, kettőt közülük már őrizetbe is vettek" - számolt be a Független Hírügynökségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megerősített éjszakai szolgálatáról szerdán Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő.

Tasó: menjen el Hajdúhadházról a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület

 A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai hagyják el a várost - ezt kérte szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Tasó László, hajdúhadházi fideszes országgyűlési képviselő. A helyi romáktól pedig önmérsékletet kért a politikus.

Hajdúhadháznak árt a kívülről jött "segítség"

Sok településen sok probléma van, így Hajdúhadházon is, köszönhetően az elmúlt évek rossz politikájának, ami miatt romlott az emberek biztonságérzete - mondta Tasó László fideszes országgyűlési képviselő rendkívüli sajtótájékoztatóján Hajdúhadházon. A politikus arra kérte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet, hogy távozzon a településről.

Hajdúhadház: a rendőrség nem tart igényt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület segítségére

 Sajtóhírek szerint a rendőrség távozásra szólította fel a Hajdúhadházon hétfő óta járőrőző Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. A hírt a Független Hírügynökség érdeklődésére közleményben erősítette meg Kelemen Éva a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.


Rubi Gergely: dehogy megyünk, maradunk Hajdúhadházon

"Dehogy vonulunk el, most mentek ki az embereink járőrözni" - így reagált Független Hírügynökség megkeresésére Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!