Hajdú-Bihar

2013.04.07. 17:30

Román nemzetiségi nap Mezősason

Mezősas - Mezősason a településen működő Román Nemzetiségi Önkormányzat április 4-én nemzetiségi napot szervezett.

Mezősas - Mezősason a településen működő Román Nemzetiségi Önkormányzat április 4-én nemzetiségi napot szervezett.Az önkormányzat meghívását több mint 30 fő, a közösséghez tartozó személy fogadta el.

Idősek Napközi otthona vállalta, hogy elkészíti a baráti beszélgetés utáni ebédet. Az otthon vezetője Kissné Vincze Mária vezetésével birkapörkölt és töltött káposzta készült, ezzel a meglepetéssel kedveskedtek a megjelent vendégeknek. A rendezvény jellegének megfelelően nem maradt el a hagyományos román étel a puliszka sem, ami szintén különleges volt, hisz nem sűrűn kerül az asztalra ezen a vidéken.

Az összejövetel kezdete előtt meghallgatták a két ország himnuszát, majd a községben élő román néptáncosok szórakoztatták a vendégeket. Vekerdi Tamás és Hajdú Nóra az előadott táncukkal nagy sikert arattak. Szereplésüket a közönség nagy tapssal jutalmazta.

Az ízletes ebéd elfogyasztása után folytatódott a baráti beszélgetés.

A beszélgetés főleg arról szólt, hogy a Mezősason élő Romániából átköltözött polgárok meséltek magukról. A megjelentek nagyon elégedettek voltak a vendéglátással és főleg azzal, hogy a településen élő kisebbség hamar befogadta és segíti őket. Ez nem csak a most megtartott nemzetiségi találkozón mutatkozott meg.

Már ebben az évben is több olyan szervezés volt, melyen közösen vettek részt. Ilyen volt a színházlátogatás, valamint amiről már korábban beszámoltak a közös kirándulás is Romániában.

A jelenlévők abban is megállapodtak, hogy minden évben legalább egy alkalommal tartanak nemzetiségi napot, ahol elmondhatják problémáikat, örömeiket és még jobban megismerhetik egymást.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!