Hajdú-Bihar

2013.01.25. 18:01

Debrecenben eltemették Kertai László Ybl-díjas építészt

Debrecen, 2013. január 25., péntek (MTI) - A Debreceni Köztemetőben pénteken helyezték örök nyugalomra a 69 éves korában elhunyt Kertai László Ybl-díjas építész hamvait.

Debrecen, 2013. január 25., péntek (MTI) - A Debreceni Köztemetőben pénteken helyezték örök nyugalomra a 69 éves korában elhunyt Kertai László Ybl-díjas építész hamvait.A Debrecen város Pro Urbe díjával kitüntetett építész január 7-én hunyt el. Nevéhez fűződik egyebek mellett a debreceni belvárosi Kálvin téri udvarház tervezése, a nagyerdei Aquaticum élményfürdő, a Hódos Imre sportcsarnok, a klinikák több épületének, az akadémiai bizottság székházának a tervezése, a Református Nagytemplom mögötti romkert-emlékkert megálmodása, Debrecen főterének kialakítása.

Kertai László tervei szerint újultak meg a hortobágyi csárdák, Hajdúböszörmény főtere és jött létre egyik utolsó munkájaként a poroszlói ökocentrum.

Kertai László 1943. május 22-én született Budapesten, a műszaki egyetem építészmérnöki karán végzett. 1969 és 1971 között a Közti, 1971 és 1990 között a Kelet- magyarországi Tervező Vállalat tervezője, műteremvezetője, majd vállalati főépítész; 1990-1991-ben a Tér és Forma debreceni irodájának műszaki igazgatója, a Co-Nexus debreceni mérnökirodájának tagja; 1991. márciusában-júniusában Debrecen főépítésze; 1993-tól az Archicomp Építészműhely vezetője.

Városrendezési terveket, műemléki feltárásokat, rekonstrukciókat, lakó- és középületterveket dolgozott ki, exporttervekben kórházak és természetes komplex gyógymódra alapozott gyógyfürdők, gyógyszállók tervezési munkáit végezte. Nevéhez fűződik a világkiállítás Hajdú-Bihar megyei koncepciójának kidolgozása, a déli autópálya Hajdú-Bihar megyei építészeti programjának megfogalmazása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!