Hajdú-Bihar

2011.12.09. 10:31

Szakkollégium keresztyén roma hallgatóknak

Debrecen - Az intézménybe a mintegy három hónappal ezelőtt megrendezett felvételit követően kerülhettek be a diákok.

Debrecen - Az intézménybe a mintegy három hónappal ezelőtt megrendezett felvételit követően kerülhettek be a diákok.Átadták hivatalosan is a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot Debrecenben pénteken. Az intézménybe még szeptemberben tizenhat – debreceni felsőoktatási intézményben tanuló, roma, illetve részben cigány származású – diák költözhetett be, akik között nem csak reformátusok, hanem római és görögkatolikusok, valamint szabadkeresztyének is találhatók. A hallgatók három modul – közismereti, kulturális és spirituális – kötelező és választható tanegységeit végezhetik el, ezen túl ösztöndíjat, szociális támogatást, mentorálást kapnak. A szakkollégium igazgatója Uhrin Anikó, lelkésze pedig Tóth József.

A debreceni intézmény annak az országos hálózatnak a része, melynek megalapításáról márciusban döntöttek a hazai történelmi keresztyén egyházak. Névadója Wáli István tizennyolcadik században élt lelkipásztor, aki elsőként figyelt fel arra, hogy a cigány nyelv hasonlít a dél-indiai szingaléz nyelvre, ezzel megkérdőjelezve a cigányság egyiptomi származásáról szóló addigi elképzeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!