Hajdú-Bihar

2011.07.18. 19:23

Fél év alatt 1200 ellenőrzés: Először csak figyelmeztetnek

Debrecen - Átfogó vizsgálatot végeztek az elmúlt fél évben a felügyelőség munkatársai.

Debrecen - Átfogó vizsgálatot végeztek az elmúlt fél évben a felügyelőség munkatársai.

A kis- és közép vállalkozások amennyiben nem okoztak súlyos jogsértést, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az elmúlt fél évben nem büntetett, csak figyelmeztetett.

– A tapasztalatok azt mutatják, a cégek nem használták ki a helyezetet, inkább partnerként viselkedtek. A vállalkozások körében nagy sikert arat a pozitív lista, melyre azok a cégek kerülhetnek fel, amelyeknél mindent rendben találtak. Kapnak egy oklevelet is, amellyel a fogyasztó bizalmát is elnyerhetik – mondta mondta dr. Barcsa Lajos a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott igazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Kevesebb szabálytalanság

Az emberek többsége hétvégén végzi a bevásárlást, ezért az NFH létrehozott egy SOS vonalat, így azonnali segítséget tudunak nyújtani a felügyelőség munkatársai.

– Csaknem ezerkétszáz ellenőrzést végeztünk, melynek ötvennégy százalékát hivatalból, a többi esetben pedig a fogyasztó jelezte panaszát. A megkeresések többsége jótállási, szavatossági, villamosenergia-és gáz szolgáltatások miatt voltak. A gyermekjátékok, arcfestékek, mutatványos berendezések (vizicsúszda, lánc körhinta) vizsgálata mellett, a West Balkáni eset után fontosnak tartottuk a zenés szórakozóhelyek ellenőrzését is. Nagyító alá vettük a zöldségek származási helyét is, de szerencsére egy esetben sem téveszették meg a fogyasztókat. Rendszeresen tartunk oktató jellegű rendezvényeket, melyek célja, hogy a vállalkozásokat felvilágítsuk a meglévő jogszabályokról. Eredményességét mutatja, hogy összesen 14 millió forint bírságot szabtunk ki, mely kevesebb mint tavaly – fűzte hozzá dr. Barcsa Lajos.

HBN–TZ

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések eredményei

  • 491 írásos és 95 személyes megkeresés panasz érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez.
  • 29 vállalkozás található a pozitív listán. A cégeket az felügyelőség honlapján megtalálhatóak.
  • 67 szórakozóhelyet ellenőrizte, 37 százalékénál találtak valamilyen kisebb szabálysértést.
  • 78 esetben szabtak ki bírságot, ebből 14 millió forint folyt be.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!