Hajdú-Bihar

2011.06.15. 21:10

Kullancs: „Vendéget” vihetünk haza

<p>Debrecen -&nbsp;Megyénkben alacsony a kullancs-fertőzöttség, de nem árt odafigyelni az élősködőre.</p>

„Korábban csak hallottam, most azonban már tapasztalom is, hogy nemcsak az erdő, hanem az egyetem környéki parkok, a társasházak kertjei tele vannak kullanccsal. Létezik-e valamilyen, emberre, állatra, más rovarokra, talajra, vízre ártalmatlan szer, amivel távoltarthatnánk a lakott területektől, óvodáktól, játszóterektől, közparkoktól? Ha csak híre megy, hogy Debrecen, a Nagyerdő tele van kullanccsal, komolyan visszaeshet a turizmus is” – írta az Agorán Keresztesné Várhelyi Ilona.

Klíma és kullancs

– Tény, hogy a meleg és nedves idő kedvez a kullancsoknak, számuk azonban nem félelmet keltően sok – véli dr. Rácz István, a Debreceni Egyetem TEK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék docense, aki szerint nyár elején mindig van egy kis hisztéria az élősködő miatt.– A kullancsok száma talán többnek tűnhet a valóságosnál, mivel a média sokat foglalkozik a témával, ugyanakkor az is igaz, hogy az utóbbi évek időjárása miatt valamivel több van belőlük. Mivel az Alföld száraz klímáját nem szereti, megyénk még így is alacsony fertőzöttségű, hazánkban a Délnyugat-Dunántúlon és a budai hegyekben a legelterjedtebb ez az élősködő.

Nincs specifikus szer a kullancs ellen

Az emberre veszélyes kullancs őshonos nálunk, összesen 12 fajának többsége gazdaspecifikus, tehát valamely állatra „szakosodott”. Csak az a kullancs betegít meg, amely agyhártyagyulladás, Lyme-kór vagy valamilyen más betegség kórokozójával fertőzött, a többi legfeljebb kellemetlenséget jelent – magyarázta a szakember.

– A korábban kullancsirtásra használt szerrel az irtás bonyolult és költséges volt, többször alkalmazni kellett egy területen. Más, hasznos rovarokat is elpusztított, ezért vonták ki a forgalomból. Nem tudok róla, hogy lenne speciális, éppen erre az élősködőre kifejlesztett anyag. Ilyet nem egyszerű készíteni; a szúnyogölőnek használt vegyszer is ártalmas minden repülő rovarra, ezt azonban repülőgépről szórják, és mire eléri a lombkorona szintet, gyengül a hatása.

Árnyékosban védekezni kell a kullancs "ellen"

A kullancs a földről vagy a bokorról is ránk kerülhet. A leghatékonyabb védekezés a megfelelő ruházkodás: felnőtteknél hosszú nadrág, bokában és derékban zárva. Mivel másfél méter magasságig mászik fel, gyerekeknél gyakran előfordul, hogy a fejbőrbe fúrja magát. Fontos, hogy minél előbb vegyük ki a kullancsot, ha a csípés után 5-6 órán belül eltávolítjuk, gyakorlatilag akkor is elkerülhetjük a fertőzést, ha az élősködő kórokozót hordozott. A kullancs a testhőnket és a CO2-kibocsátásunkat keresi; a forgalomban lévő riasztó spray-kkel befújva magunkat kevéssé érzékelhetőek leszünk számára. 

– Védekezésre akkor van szükség, ha árnyékos, nedves, meleg helyre megyünk. A nyílt, száraz területeken nem vagyunk veszélyben – összegezte dr. Rácz István.

HBN


  • Kiránduljunk világos ruhában, mert ezen könnyű észrevenni a kullancsot.
  • A riasztó spray-k használati utasítását nézzük meg és tartsuk be: nem elég egyszer befújnunk magunkat, néhány óránként ismételni kell.
  • Kirándulás után vizsgáljuk át a testet, főleg ott, ahol vékonyabb a bőr (hajlatok), illetve a fejbőrt.
  • Ne kenjünk a kullancsra olajat, zsírt, krémet, ne dörzsöljük, mert így azt érjük el, amit el szeretnénk kerülni: védekezésként béltartalmát a testbe üríti.
  • Csipesszel, vagy akár a hölgyek körömmel összecsippentve, határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot!
  • Ha az orrmány része beleszakad a bőrbe, nem baj, ez olyan, mint a szálka, előbb-utóbb kilökődik. - Ha eltávolítjuk a kullancsot, a csípés helyét fertőtlenítsük le.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!