Hajdú-Bihar

2007.09.21. 15:38

Csökkent a veszett rókák száma

<p>Debrecen – Hamarosan megkezdődik a pogácsadobálás. A veszettség elleni péksütemény viszont kizárólag a rókák eledele. Emberekre veszélyes lehet!<BR /><A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/veszettseg.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>veszettség</B></A><BR /><A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/roka.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Róka</B></A></p>

Ebben az évben másodszor rendezték meg a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának szakmai tájékoztatóját a Diószegi úti Állategészségügyi Igazgatóságon, pénteken. A gyűlésen tisztázták a programban érintettek őszi feladatait. Ugyanis 2002 óta törvényi előírás, hogy a tavaszi és az őszi időszakban szájon át történő immunizálással kell megelőzni a veszettséget. A kezelt területek nagyságát egyedül a rendelkezésre álló pénz határozza meg.

Először az ország nyugati peremén hulltak pogácsák az égből, majd az európai uniós előírások meghozatalával egy időben több pénzt kaptak. Ennek köszönhetően már a keleti régiókban is eredményesen „oltják” a ravaszdikat – tudtuk meg Heltay Andrástól, az ülés kiemelt előadójától. Tehát lassan búcsút inthetünk a veszett rókáknak.

Kezdetben 1400-1500 esetet rögzítettek viszont a tavalyi évben csupán három, idén egy fertőzött tetemmel találkoztak az ország területén. Az elszórt immunizáló csalik nyolcvan százaléka megtalálja „gazdáját”. Az így „beoltott” lomposfarkúak közel kilencven százalékánál a veszettség elleni csalétek eléri célját.

Az őszi program október elsején kezdődik. A csalétkeket (pogácsába rejtett ellenanyag) repülőgép segítségével juttatják el a célterületre, október közepén. A repülőből egy számítógéppel vezérelt adagoló szórja az ellenszert. Fontos, ne nyúljunk a gyanús pogácsához. Ami a rókának az életet jelenti, az az emberekre végzetes hatással is lehet. Ha már hozzáértünk a gyógyszerezett eledelhez, rögtön forduljunk orvoshoz. Ha erre nincs lehetőség, akkor hetven százalékos tiszta szesszel tisztítsuk meg az érintett felületet.

Az eredményes megelőző eljárásnak köszönhetően a rókák jelentősen elszaporodtak. Ám a természet közbeszólt. Az egyre népesebb rókacsaládokat az utóbbi években rühesség tizedeli meg – teszi hozzá Heltay András.

Szabó Ernő a Vadászati és Halászati Osztály vezetőjének elmondása szerint már a következő tíz év tervei is készülőben vannak. Ezek kidolgozása hosszú folyamat, hiszen az eredményes feladatmegoldás érdekében több féllel, például: a nemzeti parkokkal és az erdőgazdászokkal is egyeztetni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!