munkavédelem

2020.09.23. 17:30

A biztonság az első a poliolberuházásnál

Túlvannak a 3 millió balesetmentes munkaórán a tiszaújvárosi poliolkomplexum építkezésén.

Szaniszló Bálint

20200917 Tiszaújváros fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország MOL munkavédelmi teszt park bejárása.

Fotó: Ádám János

Milyen az, amikor eldől egy létra. Mi a teendője annak, aki éppen áll rajta? Milyen érzés, ha egy építkezésen egy nehézgép odaszorítja a dolgozót mondjuk egy falhoz? Hogy lehet elkerülni az ilyen helyzeteket? Hogyan védenek meg a sisakok, ha olyan nehéz szerszám, mint egy kalapács, a fejünkre vagy a lábunkra esik? Milyen az, ha egy magasban dolgozó leesik egy állványról és a biztosítóheveder állítja meg a zuhanást?

Ilyesfajta helyzeteket mutat be és az ilyen helyzetekben való helytállást oktatja a dolgozóknak a Mol Petrolkémia Zrt. munkavédelmi oktatóközpontja a poliolberuházás keretében.

Munkaidő-kiesés nélkül

Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló poliolprojekt a Mol-csoport történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelynek megvalósításához több ezer alkalmazottra van szükség az építkezésen.

A komplexum elkészültéig közel 7 millió munkaórát kell balesetmentesen teljesíteni, így a biztonsági követelmények igen magasak. Szeptember elején a tiszaújvárosi poliolkomplexum építésén dolgozók immár 3 millió munkaórát ledolgoztak munkaidő-kieséssel járó baleset nélkül.

A Mol dolgozóinak és alvállalkozóik munkatársainak biztonsága elsődleges fontosságú, és a társaság elkötelezett a biztonságos munkakörnyezet biztosítása és

a balesetek megelőzése mellett.

Ebben igen nagy szerepe van a Mol poliolépítkezésén található munkavédelmi oktató központnak, amelyet az építkezés fővállalkozója, a Thyssenkrupp épített ki, és nemcsak Európában egyedülálló, de még a tengerentúlon is.

Az ott folyó munkabiztonsági gyakorlati képzés tökéletesen kiegészíti az osztálytermi, elméleti oktatásokat. A fő cél, hogy a munkavállalók jobban megértsék az építkezésen felmerülő jellemző veszélyhelyzeteket, és kiképezzék őket a balesetek megelőzésére és a védőfelszerelések megfelelő használatára.

A tiszaújvárosi poliolberuházás helyszínén lévő munkavédelmi oktatási központ gyakorlóhelyén hét fő állomás van, ahol a munkavállalók megtapasztalhatják

a biztonsági felszerelések fontosságát és megtanulhatják a használatukat.

Fejre ejtett kalapács

Van zuhanásszimulátor biztonsági hevederekkel, dőlőlétra-szimulátor a három érintkezési pont fontosságának megértéséhez, nehézgép-szimulátor. A nehézgépek az építkezés nagy veszélyforrásai közé tartoznak, ezért a dolgozók megtapasztalhatják, milyen érzés, ha egy gép odaszorítja őket, és hogyan kerüljék ki. Az ejtőkalapács megmutatja, hogyan védenek meg a sisakok, ha egy nehéz szerszám, mint egy kalapács, a fejre vagy a lábra esik. Az áramütés-szimulátor azért kell, mert az építőmunkások gyakran dolgoznak elektromos berendezésekkel, megtanulják megfelelően használni a védőeszközöket.

(A borítóképen: Megdöbbentő érzés odaállni egy közeledő gép mögé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!