Gazdaság

2016.04.14. 10:39

Saját cégem van, de „rendes állást” akarok!

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Aki álláskeresőként jelenik meg a munkaerőpiacon, arról úgy gondoljuk, hogy vagy állásból keres állást, vagy esetleg munkanélküli. Van viszont egy köztes állapot, amikor a saját vállalkozás mellett szeretne valaki egy „stabil” állást is, anélkül, hogy feladná a céges tevékenységét.</strong></p>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Aki álláskeresőként jelenik meg a munkaerőpiacon, arról úgy gondoljuk, hogy vagy állásból keres állást, vagy esetleg munkanélküli. Van viszont egy köztes állapot, amikor a saját vállalkozás mellett szeretne valaki egy „stabil” állást is, anélkül, hogy feladná a céges tevékenységét.

Ez önéletrajzi és állásinterjús kommunikációban is speciális helyzet, mert itt is vannak előítéletek: hogy akkor majd nem a munkára koncentrál 100%-ban, majd a céges erőforrásokat (telefont, netet, laptopot) használja privát célra, horrible dictu, még munkaidőben is a cégével foglalkozik, nem a munkahelyi feladataival. Még rosszabb esetben egyszerűen ellopja a cég tudásanyagát, kapcsolatrendszerét, és felmond, majd versenytársként jelenik meg a piacon a saját cégével. Be kell látnunk, ezek az előítéletek néha igazoltnak látszanak, ugyanakkor álláskeresőként pont ezeket kell eloszlatni.

Ha a saját céged és a megpályázandó állások teljesen más iparágat, profilt mutatnak, akkor legalább az iparágon belüli összeférhetetlenséget kiküszöbölted. Nem fogod ellopni az ügyféladatbázist, mert 1. tisztességes vagy 2. a partikellékes webáruházad és a mezőgazdasági gépkellékekkel foglalkozó munkahelyed ügyfelei nem valószínű, hogy egy halmazból kerülnek ki. Ha mégis, a munkahelyednek akkor sem kell félnie, hogy a jövőben az ügyfele inkább egyedi papírpoharakat fog vásárolni abból a büdzséből, amiből bálázóhálót is vehetne. Tehát, a saját céged tevékenységét mindenképpen érdemes 2 sorban bemutatnod a CV-ben, hogy eloszlasd a félelmek jórészét. Sőt, ha olyan készségeket bizonyít, ami a megpályázott állásban is jól jön (pl. webáruház-adminisztráció ebben a példában), akkor érdemes rá hivatkozni a motivációs levélben is, lám, ehhez igazoltan értesz.

Hogyan kell ezt a CV-ben jelezni?

Többféle eset lehetséges: amikor a saját vállalkozásod jelenleg főállásban csinálod, de szeretnéd inkább mellékállásban egy munkahely mellett, akkor a saját céget, mint jelenlegi munkahelyet kell megnevezni. Ha profiljában teljesen más, mint amit megpályáznál, akkor a tapasztalati leírásnál elég nehéz dolgod van, de nem lehetetlen: mi a közös a két tevékenységben napi feladatok szintjén? Mi az, amit most is csinálsz, és az álláshirdetés szerint náluk is kell? Ezekről kell beszélni, a többi feladat kivételesen lehet az elnagyolt, általánosított szöveggel leírva („napi adminisztrációs feladatok”).

Ha a saját cégbeli tevékenységedet röviden kifejtetted, akkor a többi munkatapasztalati leírást a szokásos specifikus, részletező módszerrel írd le. Ha a saját cég annyira elüt tevékenységben a megpályázottól, hogy lehetetlen munkatapasztalatként értékelni ebben a pozícióban, akkor a munkahelyeidet két külön rovatban kell megadnod: Egyszer „szakmai tapasztalatok” és egyszer „további munkahelyek”-ként, mindkét fejezetben tartva a kronológiai sorrendet (előre a legfrissebbet), és a további munkahelyeket csak egy-két sorban fejtsd ki.

A második esetben jelenleg is dolgozol valahol, ami mellett csinálod a saját vállalkozásod. Melyikhez áll közelebb a megpályázott pozíció a tapasztalatok mentén? A munkatapasztalatok rovatban azt vedd előre, és két jelenlegi munkahelyed lesz (a saját mellé írd oda, hogy saját vállalkozás, mellékállás).

Megteheted, hogy épp csak az önéletrajz „egyéb” rovatában írsz a saját vállalkozásodtól, láttam már hobbista szakácsot, aki főzőiskolát tartott hétvégenként, de egyébként hét közben irodai munkát végzett, teljesen más területen.

Amit nem szabad: Elhallgatni. Akinek van egy mellékállása, az mindenképpen említse meg valahogy az álláspályázati anyagában különben a frissen megszerzett állását akár el is veszítheti próbaidőben: ha a munkáltató tudomást szerez róla, és utólag kell magyarázkodni, az mindenképpen kínos, és súlyos következményekkel járhat.

JobAngel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!