Friss hírek

2010.12.08. 14:11

Ingyenes adatbázist hozna létre az ombudsman az ellopott, elvesztett iratoknak

<p>Ingyenessé és online azonnal lekérdezhetővé tenné az adatvédelmi biztos az elveszett, vagy ellopott okmányok adatbázisát. Jóri András Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ezekkel az iratokkal sokan visszaélnek. Egyebek mellett cégeket jegyeznek be és hiteleket vesznek fel.</p>

A sok visszaélés miatt tenné ingyenessé és az interneten azonnal lekérdezhetővé az adatvédelmi biztos az ellopott és elveszett okmányok adatbázisát. Jóri András közleményében azt írja, hogy hivatalához több panaszbeadvány is érkezett az elmúlt időszakban. Jellemzően arról, hogy elveszett vagy ellopott személyi igazolványokkal visszaélve mobiltelefon-előfizetéseket kötnek, autókat, ingatlanokat vásárolnak, autókölcsönzőkből autókat lopnak, cégeket jegyeztetnek be, valamint hiteleket vesznek fel.

Az érintettek hiába jelentették be az okmányok ellopását, elveszését, arra kényszerülnek, hogy az adóhatóság, a vám-és pénzügyőrség, a rendőrség valamint a követeléskezelő cégek előtt tisztázzák magukat. Ilyenkor azonban az emberek önhibáján kívül kerülnek hátrányos helyzetbe - áll a közleményben.

Az adatvédelmi biztos ezért azt javasolja, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala weboldalán hozzon létre olyan lekérdezési lehetőséget, ahol a felhasználó ingyenesen és azonnal információt kaphat az okmányazonosító megadása után az elveszett, vagy ellopott dokumentum sorsáról. Az ingyenes, azonnali lekérdezés a bűncselekmények megelőzését szolgálná, és a felderítését végző nyomozóhatóságok munkáját is könnyítené - írja Jóri András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!