Friss hírek

2010.09.07. 14:05

Vádemelés készül egy osztrák milliárdos ellen izraeli politikusok megkenése miatt

<p>Vádemelést javasol az izraeli rendőrség egy osztrák milliárdos ellen - közölte kedden az izraeli média. A rendőrség szerint Martin Schlaff több millió dollárt utalt át Ariel Sharon volt izraeli kormányfőnek, aki csaknem öt éve kómában van.</p>

A Haaretz című izraeli lap kedden azt írta, hogy a csalások elleni izraeli nyomozóhivatal szerint 4,5 millió dollár vándorolt a milliárdostól a volt kormányfő két fia, Gilad és Omri Sharon bankszámlájára, de a valódi címzett Ariel Sharon volt. Az izraeli rendőrség a két fiú ellen is bírósági eljárást akar kezdeményezni bűncselekményben való részvétel miatt.

A lap szerint hét éven át tartó nyomozás előzte meg a vádemelési javaslatot. Az izraeli rendőrség szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni az újság információit. Mickey Rosenfeld azt mondta, hogy a nyomozóhivatal közleményt fog kiadni az ügyben, ha szükségét érzi majd ennek. Az Ariel Sharon családja ellen 2003-ban kezdődött korrupciós nyomozás hamar kapcsolatba hozta Sharonékat Schlaff-fal - közölte a lap.

2005 decemberében razzia volt az osztrák milliárdos jeruzsálemi otthonában, ez után egy héttel a rendőrség azt közölte: bizonyítékokat találtak arra, hogy a hivatalban lévő kormányfő, Ariel Sharon családja pénzt kapott a milliárdostól. 24 órával később a kormányfő szívrohamot kapott, és kómába került, amiből azóta sem tért magához. Emiatt váltotta őt a miniszterelnöki poszton Ehud Olmert, aki ellen később ugyancsak korrupciós vádeljárás indult.

Schlaff egyébként az egyik tulajdonosa a ciszjordániai Jerikóban lévő Oasis kaszinónak. A Haaretz szerint nem csak a Sharon-családot kente meg, hanem több magas beosztású tisztségviselőt, így Olmert-et és a volt belügyminisztert, Arieh Derit. A lap szerint a korrumpálódott politikusok között van még Avigdor Lieberman, a jelenlegi külügyminiszter, aki 2001-ben kapott Schlafftól pénzt, és aki ellen szintén folyik nyomozás.

Ezek is érdekelhetik