Friss hírek

2010.09.20. 16:54

Összeült az OÉT - Orbán Viktor: sok dolga volt a kormánynak, ezért késett az összehívás

<p>A kormány a tervek szerint október közepén foglalkozik az adótörvényekkel és a jövő évi költségvetés tervezetével, ezért a miniszterelnök október 10-e, 12-e körüli időpontra javasolná az ezekkel kapcsolatos érdekegyeztetést. Orbán Viktor erről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén beszélt hétfőn Budapesten. A tanács munkavállalói oldalán szinte mindegyik érdekképviselettől szóvá tették, hogy az elmúlt 4 hónapban nem ülésezett az OÉT, és több fontos törvényt társadalmi egyeztetés nélkül fogadott el a parlament. Orbán Viktor szerint ennek az az oka, hogy a kormánynak rengeteg dolga volt. Jelezte ugyanakkor, hogy csak olyan döntéseket hoztak eddig, amelyekhez megvolt a választói felhatalmazásuk.</p>

A hétfői volt az első OÉT-ülés az új kormány májusi megalakulása óta. A munkáltatók és munkavállalók érdekképviseleti szerveiből, valamint a kormány képviselőiből álló tanácsot még júliusban akarták összehívni, de végül szeptemberre tolódott az első ülés. A kormányt többször érte kritika emiatt.

A miniszterelnök a hétfői ülésen azt mondta: szerinte az első száz napjukban is látható volt már, hogy a kormány komolyan veszi a konzultációkat. Így gondolkodnak OÉT-tel kapcsolatban is, és nem szeretnék, ha utóbbi munkája pusztán formalitás lenne. Megismételte, hogy a kormány 10 év alatt egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, és az egyes javaslatokat ezen cél alapján fogják értékelni az érdekegyeztetéskor.

Orbán Viktor jelezte: a kormányprogram teljes egészében tartalmazza választási programjukat, amelyhez kétharmados felhatalmazást kaptak a választóktól, így a meghatározott kérdésekben nem fognak eltérni a választók akaratától - itt példaként megint az egymillió új munkahelyet említette. A miniszterelnök szerint indokolt volt az OÉT összehívásának sürgetése, de mint mondta: a kormánynak rengeteg dolga volt, és az első száz napban csak olyan döntéseket hoztak, amelyhez volt felhatalmazásuk a választóktól.

A miniszterelnök elmondta: bőven van tennivaló, korszakos kormányzásra készülnek, mert mélyreható változásokra van szükség. Úgy fogalmazott: "nagyon komoly állam- és politikai reform közepette vagyunk", az adórendszer átalakítására is készülnek, és Közép-Európa legversenyképesebb környezetét szeretnék megteremteni.

Az OÉT jövőjével kapcsolatban azt mondta: nem tekintik kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját, a tanács jövőjével kapcsolatban már kaptak javaslatokat, és várnak is még. Az OÉT-ről szóló törvényt azonban nem akarják egyedül megváltoztatni - tette hozzá.

A munkavállalói oldalról Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, hogy a kormány Nemzeti Konzultációja értékes, de nem helyettesítheti a társadalmi párbeszédet szabályozó törvényi előírásokat. Azt szeretnék ezért, ha a kormány visszatérne az OÉT-ről szóló törvény szabályaihoz. A tanács munkájának fejlesztéséhez már vannak javaslataik - jelezte. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt javasolta, hogy az OÉT esetleges átalakításáról ne most beszéljenek, mert van fontosabb dolguk is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak a törvény szerint az elmúlt 4 hónapban is együtt kellett volna működnie az OÉT tagjaival.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz elnöke a munkaadói oldal képviseletében arról beszélt, hogy a kormány több döntését üdvözlik, például egyes kisadók eltörlését, és az OÉT munkájával kapcsolatban az indokolt változtatásokra nyitottak. A gazdálkodók és a vállalkozói szervezetek nélkül nem lehet egymillió új munkahelyet teremteni - jegyezte meg.

Az OÉT következő ülésének összehívásáról és második féléves munkatervéről az egyes oldalak soros elnökei egyeztetnek később.

Ezek is érdekelhetik