Friss hírek

2010.09.13. 20:00

Óriási károkat okozhat a tél a Balaton beton partjában

<p>Akár kétszázmilliós is lehet tél után a Balaton beton partjában a kár, Siófokon. A júniusi vihar után 50 milliós kár keletkezett. Az önkormányzat vis maior keretre pályázatot adott be, de még nem kapott pénz, a helyreállításhoz pedig már nem alkalmas sem az időjárás sem a vízállás. A balatoni önkormányzatok máshol is hasonló gondokkal küzdenek.</p>

Nincs biztonságban a téli jegesedéssel szemben a Balaton. A három napos júniusi szélvihar szétszedte a beton partot. Az önkormányzatnak a balesetveszély elhárítására volt csak pénze. A vis maior alapból a helyreállításra kellett volna pénz, de már hiába is kapnák meg az 50 millió forintot, mert a víz alatt kellene betonozni, ami technikailag megoldható lenne, de akkor sokkal többe kerülne. Ha nagyon erős lesz a tél, akár a 200 milliót is elérheti a kár. Ha széttöri a jég teljesen a betont, fürdésre alkalmatlan lesz a Balaton- mondta a Független Hírügynökségnek Balázs Árpád, Siófok polgármestere.

A polgármester hangsúlyozta: a siófoki önkormányzat gondja nem egyedi, ám a déli parton a legrosszabb a helyzet, és Siófokhoz tartozik a leghosszabb rész. A beton part kényszerből került az önkormányzatokhoz. A folyamatos javításhoz támogatásra lenne szükségük, ám jelenleg nincs rá forrás. Megoldás az lenne, ha átcsoportosítanák az uniós pénzeket.

Ezek is érdekelhetik