Friss hírek

2010.09.28. 16:49

LMP: A kormánynak ideje világosan beszélnie gazdaságpolitikai terveiről

<p>A Lehet Más a Politika szerint a kormány egyes képviselői időnként egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek gazdaságpolitikai kérdésekben és ez nagy felelőtlenség. Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője arra szólította fel kedden a kormány tagjait: beszéljenek világosan gazdaságpolitikai terveikről.</p>

A politikus úgy látja: egyre nagyobb a kormány gazdaságpolitikája körüli zűrzavar. Emlékeztetett, hogy nyár elején milyen sokba kerültek "a kormány gazdaságpolitikai baklövései" az adófizetőknek, és a mostani nyilatkozatok hasonló következményekkel járhatnak.

Schering Gábor felelőtlennek nevezte azt a tervet, hogy jövőre egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadózást vezetnének be. Ez több százmilliárdos lyukat jelentene ugyanis a költségvetés bevételi oldalán - mondta. Súlyos felelőtlenség beszélni erről úgy is, hogy közben nem jelölik meg, milyen forrásokból pótolnák a kieső pénzt. Ráadásul az egykulcsos adó jövő évi bevezetésével tovább nőne az alsóbb és felsőbb osztályok közötti feszültség - tette hozzá.

Az LMP többször felvetette már, hogy Orbán Viktornak tisztáznia kellene, pontosan mire gondolt, amikor a sajtóhírek szerint több ezer milliárdos forráskivonásról beszélt szeptember elején, a hagyományos kötcsei találkozón. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn azt mondta: világossá kellene tennie, pontosan melyik államháztartási alrendszerből lehetne ezermilliárdnyi forrást kivonni. Ezt megismételte kedden Scheiring Gábor, aki szerint elképzelhető, hogy a jóléti rendszerekből, és ezeken keresztül a munkavállalóktól vonnának el pénzt.

Ezek is érdekelhetik