Friss hírek

2010.09.18. 16:14

Átmeneti segítséget adna az MSZP a fővárosi devizahiteleseknek

<p>Tízmilliárd forintos pénzügyi alapot hozna létre Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek megsegítésére. Erről a politikus szombati sajtótájékoztatóján beszélt. Mint mondta, a probléma 400 ezer fővárosit érint. Kifejtette: a cél, hogy a lakások tulajdonjogát az családok megtarthassák, az önkormányzat pedig csak a szükséges mértékben avatkozzon be az ügyfél kérésére.</p>

Horváth Csaba szerint a kilakoltatási moratórium nem tart örökké, ezen túl pedig jelentős gáz- áram- és távhő-áremelés várható. Mint mondta, 59 ezer hitelt 90 napnál régebb óta nem tudnak törleszteni, és csaknem 400 ezer budapestit érint a deviza-alapú hitelezés. A főpolgármester-jelölt "Átmeneti Segítség Programot" indítana, az erről szóló javaslatot pedig az önkormányzati választások után újonnan felálló Fővárosi Közgyűlés elé terjesztené. A politikus szerint a pénzügyi alapból az elmaradt törlesztő-részletek finanszírozására lehetne pénzt igényelni, a támogatás összegét pedig később vissza kellene fizetni. Az elképzelés szerint csak lakáscélú hitelhez lehetne élni a lehetőséggel, csak saját otthonra, egy meghatározott lakásérték alatt - magyarázta a szocialista politikus.

A főpolgármester-jelölt a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a 10 milliárdos alapot a felújítások és karbantartások átütemezésével, és egyéb szabad források felhasználásával töltenék fel. Horváth Csaba a további részletekről a következő napokban egyeztet a Bankszövetséggel és más szakmai szervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik