Friss hírek

2010.09.11. 13:10

Afganisztánból menekülő lázadókkal csaptak össze tádzsik határőrök - 21 halott

<p>Legalább húsz lázadó fegyveres, és egy tádzsik határőr meghalt egy, a tádzsik-afgán határvidéken történt összecsapásban - közölte szombaton Tádzsikisztán határőrségének szóvivője. A fegyveresek Afganisztánból próbáltak átszökni Tádzsikisztánba. A szóvivő szerint az Észak-Afganisztánban harcoló koalíciós erők elől menekülhettek az iszlamista fegyveresek.</p>

A 24 órán át tartó összecsapás még szerdán tört ki a két ország határt jelző Pandzs-folyónál - mondta el tádzsik határőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Az afganisztáni kormány ellen küzdő fegyveresek a határfolyó egyik szigetén bujkáltak, és tádzsik tisztségviselők közlése szerint onnan akartak Tádzsikisztánba szökni.

A fegyvereseket azonban észrevették a tádzsik határőrök, és tűzpárbaj alakult ki a két fél között. A csütörtök délelőtt véget ért összecsapásban húsz lázadó, köztük több tálib halt meg, valamint a tádzsik határőrség egyik tagja - mondta el a határőrség szóvivője. A tádzsik határőrök hét lázadó holttestét találták meg, a többit a folyó vitte magával.

A szóvivő szerint a fegyveresek az Afganisztán északi részén állomásozó koalíciós erők egy akciója miatt akartak átmenekülni Tádzsikisztánba, ahol az utóbbi időben megszaporodtak az erőszakos cselekmények. Az országban riadókészültség van életben augusztus vége óta, miután megszökött 25 iszlamista fegyveres a tádzsik főváros egyik börtönéből. Pár napra rá egy autóba rejtett bombát robbantott fel egy öngyilkos merénylő egy rendőrkapitányságnál.

Ezek is érdekelhetik