Friss hírek

2010.07.30. 12:01

LMP: ne csak szóban kapjanak támogatást a határon túli magyar szervezetek

<p>Tegyenek meg mindent azért, hogy a határon túli magyar társadalmi és kulturális szervezetek ne csak szóbeli támogatáshoz jussanak - erre szólítja fel a kormányt a Lehet Más a Politika (LMP).</p>

A párt szerint a pénzre váró kulturális kezdeményezések közül sok már az ellehetetlenedés szélén áll, pedig hatalmas szerepet játszanak a közösségek fenntartásában. A Fidesz-KDNP-kormány a hazai civil szervezetek támogatásának kiszámíthatatlanná tétele után a határon túli szervezeteket is ellehetetleníti. A 2010 első félévére megítélt összegeket egy tollvonással a felére csökkentette ugyanis, számos pályázatot pedig technikai okokra hivatkozva visszautasított - állítják az LMP-nél.

A pártnál úgy vélik: álságos, sőt cinikus a Fidesz-KDNP viselkedése, mert a hangzatos kijelentéseken és szimbolikus gesztusokon túl nem figyel a határon túli közösségekre. A Szülőföld Alap honlapján megjelent közlemény a pénzügyi problémák okaként az előző kormányt nevezi meg. Holott a Fidesz áprilisban kifejezetten kérte, hogy a Bajnai-kormány idején már ne hozzanak pályázati döntéseket - tették hozzá.

Miközben nem kaptak támogatást olyan szervezetek mint a Csíki Játékszín, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szilágysomlyói Magyar Ház, az Erdély.ma Egyesület, a szórványnak számító szebeni és dési közművelődési egyesület, a gyergyószentmiklósi Figura társulat, a Korunk Baráti Társaság, a Kriterion Alapítvány, a szárhegyi művészeti központ, az egyik legkiemelkedőbb, 4 millió forintos támogatást az a bálványosi szabadegyetem kapta, amely köztudomásúlag a fideszes politikusok önfeledt PR-akcióját is szolgálja - olvasható az LMP pénteki közleményében.

A párt azonnali választ vár arra, mikor és milyen szempontok szerint használják fel a szét nem osztott keretet, illetve milyen kritériumok alapján döntöttek arról, hogy mennyit tart vissza az első félévi pályázatokból a Szülőföld Alap.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!