Friss hírek

2010.03.29. 16:10

Energiapolitikai fordulatot javasolnak amerikai vállalkozások

<p>Magyarország túl sok energiát fogyaszt, a lakosság pedig aránytalanul sokat fizet az energiáért, s ez a helyzet a magyar gazdaság hatékonyságát is veszélyezteti, ezért a mainál erõsebb szabályozásra és nagy befektetésekre lenne szükség. Ez a lényege a magyarországi amerikai vállalatokat tömörítõ Amerikai Kereskedelmi Kamara négy pontos energiapolitikai javaslatának, amelyet szeretne megvitatni a kormánnyal is. Az AmCham szerint a magánberuházóknak kellene még több teret engedni, ugyanakkor problémásnak tartják a paksi atomerõmû bõvítésének jelenlegi koncepcióját.</p>

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ennyi energiát fogyasszon, a magyar energiaárak pedig már a gazdaság fejlõdését veszélyeztetik - jelentette ki hétfõn az Amerikai Kereskedelmi Kamara sajtótájékoztatóján Antal Dániel, az energetikai szakbizottság elnöke annak kapcsán, hogy az AmCham elkészítette hetedik szakpolitikai állásfoglalását, ezúttal az energiapolitikáról. Javaslatukat, a kormánnyal való együttmûködési szándékukat négy pontban foglalták össze.

Mindenekelõtt ténylegesen független közmûszabályozást indítványoznak annak érdekében, hogy az árak rövid távú növekedését korlátozó, a tényleges költségeken alapuló árszabályozás jöhessen létre. Ennek formája az amerikai és német mintájú közmûtanács vagy a jelenleginél erõsebb energiahivatal lenne. Ennek indoka az, hogy a térségben Románia után Magyarországon fizetik jövedelemarányosan a legtöbbet az emberek az energiáért - mondta Antal Dániel. A magas árak azonban már a gazdaság versenyképességét is veszélyeztetik - hangsúlyozta Antal és Steve Corwell, az AmCham alelnöke.

Orbán Viktor nemrégiben többször beszélt arról, hogy újratárgyalni készülnek a közmûszolgáltatók szerzõdéseit. Ezzel kapcsolatban Az AmCham véleménye az, hogy a szerzõdéseket be kell tartani, az árszabásról depolitizált, értelmes vitát szabad nyitni.

Az AmCham beruházásoka javasol az energiahatékonyság érdekében, sürgetik a zöld energia arányának növelését, az ezt támogató beruházásösztönzést. Általánosságban is a mainál kedvezõbb befektetési környezet megteremtését szeretnék elérni.

Azt várja az itteni amerikai vállalatokat tömörítõ - 500 tagú - civil szervezet, hogy a kormány, ahol nem képes beruházást finanszírozni, ott adjon elsõbbséget a magántõkének. Részleteket - sem ezek területét, sem a lehetséges beruházási összegeket - nem dolgozták ki, mert ezekrõl a késõbbiekben kell beszélni - mondta Steve Corwell. Keresztkérdésekbõl azért kiderült, hogy komoly problémának látják a valószínûleg legnagyobb beruházás, a paksi atomerõmû tervezett két új blokkjának koncepcióját. Eszerint az akár 6 milliárd eurót is elérõ beruházást kizárólag külsõ, nem költségvetési forrásból valósítanák meg, de az új erõmû többségi állami tulajdonban maradna. Erre jelenleg aligha hajlandó a magántõke - mondta a Független Hírügynökségnek Antal Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!