Friss hírek

2010.01.28. 10:56

Bombamerényletekkel kezdõdött az elnökválasztás Srí Lankán

<p>Pokolgépek robbantak kedd hajnalban a Srí Lanka északi részén lévõ Jaffna félszigeten, nem sokkal azelõtt, hogy megnyíltak volna a szavazóhelyiségek az országban, ahol a nap folyamán elnökválasztást tartanak. A két - szemtanúk szerint négy - robbanás a kormányzó Srí Lanka Szabadság Párt egyik helyi aktivistájának házánál történt a többségében tamil lakosságú térségben. Károkról vagy esetleges áldozatokról nem érkeztek jelentések, ahogy egyelõre azt sem tudni, ki követte el a merényletet.</p>

Az országban néhány órával késõbb, helyi idõ szerint reggel hétkor nyíltak meg a szavazóhelyiségek - az egykori Ceylon szigetén az új államfõ személyérõl döntenek az állampolgárok. A választás tétje, hogy a hivatalban lévõ Mahinda Rajapakse, vagy legfõbb ellenzéki kihívója, Sarath Fonseka szerzi-e meg a mintegy 14 millió választópolgár szavazatainak többségét. A felmérések szerint a többségében szingalézek lakta szigetország megosztott a kérdésben, és nyitott a küzdelem. Az urnákat helyi idõ szerint délután négykor zárják, az elsõ eredmények kedd este várhatók, a hivatalos végeredményt azonban szerda délben teszik közzé a hatóságok.

Srí Lankán ez az elsõ államfõválasztás azóta, hogy lezárult a mintegy 37 éven át tartó polgárháború, amelyet a függetlenségükért küzdõ tamil kisebbség fegyveresei robbantottak ki. Az ország kormánycsapatai 2009 májusában számolták fel végleg a szeparatisták állásait, a Tamil Ealam Felszabadító Tigrise (LTTE) szervezet pedig ezután jelentette be, hogy leteszik a fegyvert. A szigetország 62 éve kapta vissza függetlenségét Nagy-Britanniától, a független tamil állam megalapítása elõször 1974-ben került szóba. Az Ázsia leghosszabb ideig tartó polgárháborújaként ismert harcokban több tízezer ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!