Friss hírek

2009.11.12. 11:29

Zuschlag-per - Gyurcsány a tanúk padján

<p>Zuschlag János és az általa képviselt ifjúsági civil szervezetek támogatása nem tartozott miniszteri kompetenciába, ezért konkrét rálátása nem volt ezekre az ügyekre - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, korábban gyermek-, ifjúsági, és sportminiszter a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán. Fodor Endre bíró Gyurcsány Ferenctõl is azt szerette volna megtudni, hogy az általa is korábban vezetett minisztériumban milyen volt a pályáztatási, elbírálási, illetve támogatási rendszer.</p>


Zuschlag János csak egy volt a sok száz lobbista között, igaz "elég vehemensen és rátermetten" próbált lobbizni az általa fontosnak tartott, a Fibisz holdudvarába tartozó civil szervezetek támogatásáért, de "ez nem volt miniszteri kompetencia" - mondta Gyurcsány Ferenc. A volt szocialista miniszterelnök elmondta: õ nem adott utasítást konkrét pályázati elbírálásra senkinek a saját munkatársai közül és másnak sem.

A miniszteri kompetencia azokra a pályázatokra, támogatásokra vonatkozik, melyek különösen fontosak, illetve a támogatási összeg meghaladja a 100 millió forintot, az ez alatti támogatási kérelmek, illetve konkrét támogatások nem hozzá tartoztak.
Gyurcsány Ferenc elmondta: a pályázatok kiírása, elbírálása államtitkárai feladata volt, õ az általuk elõkészített és beterjesztett támogatandó szervezetek listáját kapta már meg. Jánosihoz hasonlóan õ sem változtatott, nem húzott ki senkit a listáról, azt minden esetben változtatás nélkül aláírta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta : a civil szervezetek kötõdését, különösen emberi és szakmai kötõdését neki nem kellett ismernie, itt különösen a bíró kérdésében felmerült, Zuschlag Jánoshoz köthetõ Fibisz és a szervezet holdudvarába tartozó többi szervezet összefüggéseire utalt.

A volt miniszterelnök többször kiemelte a miniszteri kompetencia mértékét, és a támogatásért lobbizó többi képviselõ állandó szerepét, utalva arra, hogy neki más, sokkal hangsúlyosabb feladatai voltak, mint a Zuschlaghoz köthetõ szervezetek támogatásának szemmel tartása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!