Friss hírek

2009.11.06. 10:09

Zelaya miniszterei nélkül alakult meg a hondurasi egységkormány

<p>Elbukott a hónapok óta tartó hondurasi válság lezárását célzó megállapodás - közölte a számûzött elnök, Manuel Zelaya egyik munkatársa pénteken, miután Roberto Micheletti bejelentette, hogy a puccsal eltávolított politikus képviselõi nélkül alakult meg a nemzeti egységkormány.</p>

"A megállapodás elbukott Micheletti miatt... és mert a Nemzeti Kongresszus nem ült össze", hogy visszahelyezze Zelayát a hatalomba - mondta Jose Arturio Reina az AFP-nek, utalva Micheletti csütörtök esti bejelentésére, miszerint a formálódó nemzeti egységkormányban nem kapnak szerepet Zelaya miniszterei.

A júniusi puccsal hatalomra került hondurasi kormány csütörtökön mondott le, hogy megteremtse a feltételeket a nemzeti egységkormány létrejöttéhez. Roberto Micheletti ideiglenes államfõ és Manuel Zelaya elûzött vezetõ képviselõi egy héttel korábban állapodtak meg errõl.

A két fél között közvetítõ Oscar Arias Costa Rica-i elnök által megfogalmazott megegyezés értelmében megtartják a november 29-re tervezett elnökválasztást, és november 5-én éjfélig létrehozzák a nemzeti egységkormányt. Ugyanakkor Zelaya vállalta, hogy elveti tervét az alkotmány megváltoztatására, amely miatt elûzték hivatalából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!