Friss hírek

2009.11.27. 16:59

Ünnepi fénybe borult a fõváros

<p>Felkapcsolták a díszkivilágítást a fõvárosban péntek kora este. Több mint egy hónapon keresztül ünnepi fényben úsznak a frekventált területek és közutak. Budapesten 2300 kandeláberen lesznek díszek, a fák díszítéséhez pedig 200 kilométer fényfüzért használnak fel. Mindez bruttó 100 millió forintba kerül.</p>

A fõvárosi és a kerületi önkormányzatoknak köszönhetõen idén is felszerelték a lámpaoszlopokra és a fákra a világító hópelyheket, üstökösöket, gyertyákat, csengettyûket és harangokat. Idén egyébként egyedi gyártású, háromdimenziós elemek is helyet kaptak, amelyek még Bécsben és Párizsban is ritkaságnak számítanak. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. november 27-tõl január 4-ig mûködteti a díszkivilágítást. A fõvárosi önkormányzat megrendelésére ünnepi fénybe öltözött a Vörösmarty tér, a Váci utca, az Andrássy út, a Régiposta utca, a Párizsi utca, a Haris köz, a Kígyó utca, a Nagymezõ utca, a Liszt Ferenc tér, a Clark Ádám tér és a Batthyány tér.

Idén már harmadik éve LED-es világítást használnak, aminek a fogyasztása nagyjából egynyolcada egy hagyományos izzós világításnak. Ez nem csak gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is elõnyös a szakemberek szerint. A felhasznált villamos energia az egy hónapos idõszakban 240 családi ház éves fogyasztásának felel meg. Budapesten 2300 kandeláberre helyeztek díszeket, a fák dekorálására pedig 200 kilométer fényfüzért használtak fel.

A fõvárosi önkormányzaton kívül 15 önkormányzat rendelte meg a díszkivilágítást, így az I., IV., V., VI., VII., IX., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XXI., XXII., és XXIII. kerületben is égnek a karácsonyi fények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!