Friss hírek

2009.11.11. 20:39

ÚJINFLUENZA - Nem zárják le a magyar-ukrán határt

<p>Nem zárják le az ukrán-magyar határszakaszt, mert a határzár nem állítja meg a vírust - reagált az Egészségügyi Minisztérium az MDF javaslatára. Bálint Orsolya a minisztérium sajtószóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, az intézkedésre nincs szükség, mert a H1N1 vírus már amúgy is jelen Magyarországon. Hozzátette, az elmúlt heti adatok szerint 16700-an jelentkeztek influenzaszerû tünetekkel, de az ukrán határ mentén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen pozitív minta sem volt - senkinél nem igazolódott be a H1N1. A tárca továbbra is azt javasolja mindenkinek, hogy oltassa be magát a vírus ellen, hiába nincs még járvány, a védettség kialakulásához idõ kell.</p>

Az ukrajnai influenzajárvány terjedése miatt szerdán az MDF felszólította a kormányt, hogy - Szlovákiához hasonlóan - zárja le a magyar-ukrán határszakaszt. Elképzelésük szerint annak, aki át akar kelni, hõkamerás ellenõrzésen kellene átesnie.

A párt a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta a kór már 155 halálos áldozatott szedett és csak az elmúlt napon 11-en vesztették életüket. Különös aggodalomra ad okot az MDF szerint, hogy a vírus leginkább a határainkhoz közel fekvõ nyugat-ukrajnai megyékben pusztít.

A párt azt is kiemeli, hogy a határzár semmiképpen sem akadályozhatja a gyógyszerért hozzánk érkezõk határon túli magyarokat és külföldieket. Ezért azt kezdeményezik, hogy a kormány küldjön a határ menti övezetbe mobilpatikákat, ahol vitaminokat, maszkokat és oltóanyagot lehet kapni.

A párt emellett azt is javasolta, hogy a határ közelébe telepítsenek mobilpatikákat, hogy a hozzánk érkezõ határon túli magyarok vagy külföldiek gyógyszerhez, vitaminhoz jussanak.

Ezek is érdekelhetik