Friss hírek

2009.11.25. 13:19

Ügyészségi vizsgálatról érdeklõdik az MDF a 4-es metró és a Margit-híd ügyében

<p>A Legfõbb Ügyészt kérdezte Karsai Péter MDF-es politikus arról, hogy indítanak-e vizsgálatot a 4-es metró illetve a Margit-híd ügyében. A képviselõ szerint mindkét beruházás közpénzbõl, irreálisan drágán valósul meg ugyanis.</p>

Karsai Péter független országgyûlési képviselõ arról kérdezte a Legfõbb Ügyészt, hogy indul-e vizsgálat a Margit híd felújításának szerinte irreálisan magas költsége miatt. Magyarázatként hozzáfûzte, hogy tavaly májusban a fõvárosi önkormányzat cége 13 milliárd forintra becsülte a felújítás összköltségét, ennek ellenére idén júniusban már 26 milliárdos költségvetést fogadtak el. A politikus összehasonlításként említette, hogy Németországban egy új híd, a Rügenbrücke építési költsége 33 milliárd forintnak felelt meg, pedig az 4200 méter, szemben a Margit híd 607 méteres hosszával.

Karsai Péter azt is kérdezte a Legfõbb Ügyésztõl, hogy a 4-es metró egyre növekvõ építési költségeinek kivizsgálására indítanak-e vizsgálatot. A metró költségét 2004-ben 195 milliárd forintra becsülték a beruházók, ez az összeg pedig mára 511 milliárd forintra emelkedett.

Az MDF politikusa a Legfõbb Ügyésznek címzett levelében emlékeztet arra, hogy a napokban kilenc nyugati jogállam budapesti nagykövete közös nyilatkozatban hívta fel a kormány figyelmét az itthoni közbeszerzési eljárásokban tapasztalható átláthatatlanságra. A Transparency International nemrég közzétett jelentése szerint Magyarország a korrupciós ranglista 46. helyén áll, holtversenyben Bahreinnel és a Zöld-foki Köztársasággal. A Gazdaságkutató Zrt. kutatása is azt állapítja meg, hogy a korrupció olyan jelenség ma Magyarországon, amely nagymértékben jelen van a közbeszerzési eljárásokban, és átlagosan 25 százalékkal teszi drágábbá azokat.

Ezek is érdekelhetik