Friss hírek

2009.11.10. 11:09

TEXASI ÁMOKFUTÓ: Belsõ vizsgálat az FBI-nál

<p>Belsõ vizsgálatot indított az amerikai szövetségi nyomozó hivatal (FBI), miután kiderült, hogy terrorizmus ellenes nyomozók csaknem egy évvel múlt csütörtöki lövöldözés elõtt "értékelték" és veszélytelennek minõsítették a texasi ámokfutó katonát. A hadseregnél pszichiáterként dolgozó Nidal Hasszan õrnagy 13 embert lõtt agyon a texasi Fort Hood támaszponton.</p>

A szövetségi nyomozók továbbra is úgy vélik, nem terrorizmusról van szó és a férfi egyedül cselekedett, annak ellenére, hogy több beszélgetését is rögzítették egy külföldi radikális iszlám hitszónokkal. Egy neve elhallgatását kérõ nyomozó az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Hasszan több elektronikus levelét is "elkapták", amelyet egy jemeni börtönbõl tavaly szabadult imámnak, Anvar al-Avlakinak írt. Az amerikai születésû hitszónok korábban abban a virginai mecsetben volt imám, ahova az õrnagy és családja járt. A radikális vallási vezetõ - aki egyébként kapcsolatban állt a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények két végrehajtójával is - internetes oldalán hétfõn "hõsnek" nevezte az ámokfutó katonát.

Az elkapott levelek tartalma - az akkori elsõdleges vizsgálat szerint - egybevágtott a pszicháterként dolgozó õrnagy kutatási területével: az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonák poszt-traumás pszichés betegségeivel. Nidal Hasszant veszélytelennek nyilvánították és nem indult eljárás ellene. Az FBI igazgatója, Robert Mueller ((ejtsd: Müller)) azonban most belsõ vizsgálatot rendelt el, hogy esetleg helytelenül értékelték a Hasszan õrnagyról 2008 decembere óta szerzett információkat.

A 13 embert meggyilkoló és harmincat megsebesítõ õrnagyot egyébként katonai és nem szövetségi polgári bíróság elé állítják majd. Az AP hírügynökség szerint ez is arra utal, hogy a nyomozók nem tekintik terrorcselekménynek a csütörtökön történteket.

Az ámokfutása után meglõtt Nidal Haszan hétfõn ébredt fel a kómából, ügyvédeivel már beszélt, tettének oka azonban továbbra is ismeretlen. Áldozatainak kedden tartanak gyászszertartást, amelyen az amerikai elnök is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik