Friss hírek

2009.11.15. 23:54

SAJÓBÁBONY - Jobbikos demonstráció, verekedés és fokozott ellenõrzés a megyében

<p>Falugyûlésnek indult szombaton, összecsapásokba és demonstrációba torkollott vasárnap a Jobbik Magyarországért lakossági fóruma a Borsod megyei Sajóbábonyban. A gárdisták jelenléte miatt tiltakozó romák egy csoportja erõszakosan lépett fel: egy önkormányzati képviselõt bántalmaztak, egy autót pedig megrongáltak. A megyei rendõrkapitány fokozott ellenõrzést és rendõri jelenlétet rendelt el az eset kapcsán.</p>

Lakossági fórumot hívott össze szombatra a Jobbik sajóbábonyi szervezete. A fórumra - a bábonyi romák elbeszélése szerint - a Jobbik szimpatizánsai mellett gárdisták is megjelentek. A betiltott szervezet egyenruhásainak jelenléte miatti tiltakozásul egyesek szerint több tucat, mások szerint száznál is több roma gyülekezett a fórumnak helyet biztosító iskola körül. A romák a kiérkezõ rendõröket arra kérték, ne engedjék be a faluba a gárdistákat, ám õk - szintén a helybeli romák elmondása szerint - azzal küldték haza õket, hogy nyugodjanak meg, õk biztosítják a rendet.

A történet vasárnap folytatódott, amikor a romák közül néhányan a szombati fórum egyik vélt szervezõjét vonták felelõsségre. A boltosként dolgozó nõt - aki a helyi önkormányzat képviselõje - valószínûleg bántalmazták és - az asszony elmondása szerint - életveszélyesen megfenyegették.

Ugyancsak megfenyegették a Bencs Gábort, a Jobbik helyi szervezetének vezetõjét, aki emiatt feljelentést tett a rendõrségen, és személyi védelmet kért. Ezt a rendõrségen nem tudták biztosítani, de fokozott rendõri jelenlétet ígértek a településen - mondta a Független Hírügynökségnek Bencs Gábor.

Az elnököt a rendõri jelenlét nem nyugtatatta meg. Veszélyben érezte magát és családját is, Ezért a Jobbik Borsod megyei szervezetének elnökétõl kért segítséget, aki azt ígérte, hogy gárdista szimpatizánsokat küld - mondta Bencs Gábor. Vasárnap délután meg is érkeztek. A gárdisták és szimpatizánsok, valamint a helyi romák egymással szemben gyülekeztek az úton. Amikor megindult a gárdista szimpatizánsok kocsisora, szemtanúk szerint 30-40 roma rátámadt az egyik autóra, kiütötték a szélvédõjét, baltával, kapával, kaszával ütötték - tette hozzá Bencs Gábor.

A helyszínre érkezõ rendõrök lezárták a Sajóbábonyba vezetõ utat, és körülbelül két órán keresztül senkit nem engedtek be a településre. Ezt a zárlatot este fél hét körül feloldották, és a helyi lakókat igazoltatás után beengedték.

A romák este tábortüzet gyújtottak a város szélén. Körülbelül százan voltak ott. Indulatos szavakat kiabáltak és nem válaszoltak egyetlen újságírói kérdésre sem.

A rendõrség három ellenõrzési pontot állított fel a településen. A romákat és a gárda szimpatizánsokat nem engedik egymás közelébe. (Éjszaka tíz óráig körülbelül ötven gárda szimpatizáns volt a 26-os fõút bekötõútjánál, közülük néhányan a Magyar Gárda egyenruháját viselik. Õket a rendõrök nem engedték be a településre.

Sajóbábonyban folyamatos a rendõri jelenlét. A borsod megyei rendõrfõkapitány az eset miatt vasárnap éjszakára, a megye teljes területére fokozott rendõri ellenõrzést rendelt el. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendõr-fõkapitányság közösség tagja elleni erõszak miatt, a Miskolci Rendõrkapitányság testi sértés, valamint zaklatás miatt indított eljárást. Az autó megtámadása után egy embert elõállítottak, akit a rendõrség õrizetbe vett - közölte Gaskó Bertalan a B.-A.-Z. Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!